Helyi közélet

2017.05.01. 14:16

A kormányzójelölt a hagyományok mellett a megújulásban látja a jövőt

Miskolc - Koleszár Péterrel, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége első alkormányzójával beszélgettünk.

Miskolc - Koleszár Péterrel, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége első alkormányzójával beszélgettünk.

Tudván, hogy az édesapja, dr. Koleszár Lajos kórházigazgató is Lions-tag volt, első kérdésünk: mondhatni hát, hogy „belenőtt” a szervezetbe?

Fel kell keltenün­­k a mai negyvenesek érdeklődésé­­t." Koleszár Péter

– Mondjuk inkább, hogy családi vonalon örököltem az elkötelezett szemléletet. Azonban előbb kerültem kapcsolatba a vakvezető kutyákat kiképző baráthegyiekkel, az ő tevékenységüket már akkor is csodáltam, amikor még nem voltam klubtag. Az sem véletlen, hogy családunk mindkét kutyája ugyanolyan golden retriever, mint a vakvezető kutyák nagy része.

Egyféle márka

Feltettük: mint első alkormányzó, e posztjánál fogva, a kormányzói tiszt várományosa, bizonyára számos tervet forgat a fejében.

– Úgy látom, az Y generáció megszólítása kulcsfontosságú. A rendszerváltás után formálódó Lions-közösség magját zömmel az akkori negyvenesek alkották. Fel kell keltenünk a mai negyvenesek érdeklődését. Ebben segítségünkre lehet, hogy mára a Lions egyféle márka lett. Egy világméretű közösség része vagyunk, de a klubok a jószolgálati tevékenységüket saját maguk alakíthatják ki.

Első alkormányzóként rálát a teljes szervezetre. Érdekelt, vajon hol helyezkedik el a palettán a két miskolci klub.

– A férfiakból álló Első Miskolci Lions Klub az egyik legnagyobb hazai klub, a támogatás sokféle formájával segít, sokaknak. Nem illik hazabeszélni, de a miskolci klubok sok dologban előremutató tevékenységet folytatnak. Időben elkezdtük a fiatalokkal való „feltöltést” is, sok klubra még vár ez a feladat. A miskolci oroszlánhölgyek, akik mind önálló jószolgálati munkájukkal, mind a közös tevékenységben ötletgazdagok és szolgálatra készek. A miskolci klubok egyik elismerése, hogy három egymást követő évben nemzetközi Lions ifjúsági cseretábornak adhat otthont Miskolc. Negyven ország kilencven fiatalja ismerkedett meg városunk és környéke értékeivel.

Őrizni az értékeket

Koleszár Péterrel arról is beszélgettünk: a jószolgálati tevékenység rengeteg időt és energiát követel, márpedig főállása és családja van…

– A Lionsban önkéntesen végezzük a feladatainkat. Hivatásomban a korszerű technológiák megismertetését szolgálom, ez a terület a jószolgálat esetében is kulcsfontosságú. Nehéz sok szervezést igénylő év vár családunkra, a kislányunk ősztől iskolás lesz. Ő és az ötéves fiunk is nagy szülői odafigyelést kívánó időszakban jár. A feleségem tagja a hölgyek Lions klubjának, a gyerekeink időnként elkísérnek jószolgálati akciókra, saját sárga mellényük is van.

Minden kormányzó egy szlogennel vág neki a kormányzói évének. Vajon van-e ilyenje Koleszár Péternek?

– A „Szolgálunk. Együtt. Egymástól tanulva” mottót választottam. Üzenete, hogy őriznünk kell az elődöktől kapott értékeket, s az is: el kell tanulni másoktól, más szervezetektől, miként lehet jól segíteni. Mert a végcél a rászorulók segítése kell legyen.

ÉM-SZK


Tudott róla?

– Az országban közel 900 Lions-tag van, 45 klubban.

– Az év minden egyes napján összesen 250 klub végez valamilyen jószolgálati tevékenységet a világ valamely pontján.

– A Lions klubok között vannak online klubok, amelynek tagjai kizárólag virtuálisan tartják a kapcsolatot.

– A legtöbb klub baráti alapon szerveződik, illetve a lokálpatrióták alkotják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában