Helyi közélet

2017.04.12. 13:51

Április végén újra kama: ismét lesz Észak Kupa

Miskolc - Negyedszer hirdetik meg támogatásunkkal a miskolci középiskolások kamabajnokságát.

Miskolc - Negyedszer hirdetik meg támogatásunkkal a miskolci középiskolások kamabajnokságát.

A borsodi megyeszékhely saját sportágának tekinthető labdás csapatjátékban április 25-én és 27-én mérhetik össze erejüket-tudásukat a diákok. Immár negyedik alkalommal írta ki az Észak Kupát a sport­ágat felkaroló, népszerűsítő Észak-Keleti Átjáró Egyesület és a Zöld Meteor kama sportklub. Az elődöntőket rendezik ezen a két hó végi napon, a tavalyihoz hasonlóan a kiliáni Diósgyőri Gimnázium füves pályáján. Az onnan a fináléba jutó csapatokra a következő héten vár a döntő (ennek helyszínét még keresik a szervezők).

Héttagú csapatokkal

A játék iránt érdeklődők a kamaprojekt.hu weboldalon tájékozódhatnak a pontos szabályokról, itt találnak videóismertetőt a kama múltjáról és fotógalériákat a jelenéről, az elmúlt évek kupáiról és bajnokságairól.

A IV. Észak Kupára minimum 7 fős csapatok jelentkezését várják, miskolci és környékbeli középiskolákból (13-18 évesekét), az [email protected] e-mail-címre, e hét végéig. (A kama, mint egyre többek előtt ismeretes, Miskolc saját sportja, itt találták ki, fejlesztették ki, feltehetően az 1950-es évek elején, a vasgyári iskolában. Onnan terjedt el a következő évtizedekben más városrészekbe, tanintézményekbe. Legnagyobb tömegben a Győri kapuban és az avasi lakótelepen játszották a mindenkori gyerekek, tizenévesek. Az ismertségéről, elterjedtségéről nemrégiben online kamatérkép készült, amely szintén a kamaprojekt.hu oldalon tekinthető meg, és egy kérdőív kitöltésével bárki új adatokkal gazdagíthatja a történeti kutatást. Az 1980-90-es évekkel a játék ismertsége csökkent, mára szinte eltűnt volna, ha az átjárósok nem karolják fel és fognak bele az újbóli népszerűsítésébe. Sikerült elérni, hogy mint speciális miskolci érték a Települési Értéktárba is felvegyék.)

Korábbi győztesek

Két éve zajlanak iskolai bajnokságok, sorrendben eddig a Jezsuita, illetve a Földes gimnáziumok csapatai, majd a Szentpáli iskolások nyertek egy-egy Észak Kupát. Tavaly már általános iskolásoknak is kiírták a maguk versenyét, ennek folytatása idén május 11-én esedékes. A 10–14 éves korosztályból érkező érdeklődéseket, jelentkezéseket szintén a fenti e-mail-címen várják.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában