Helyi közélet

2017.03.28. 12:54

Nehéz helyzetbe került a krasznokvajdai család

Krasznokvajda - A jegyzőnek felmondtak, és az önkormányzati bérlakást is el kell hagyniuk.

Krasznokvajda - A jegyzőnek felmondtak, és az önkormányzati bérlakást is el kell hagyniuk.

Nehéz helyzetbe került egy Krasznokvajdán élő család. Tavaly szeptemberben költöztek a településre, a feleség, Tóthné Ablonci Diána a helyi általános iskolában kapott tanári állást, a férj, Tóth Ábel pedig a közös önkormányzati hivatal jegyzője lett. Nyolc település jegyzői feladatait látta el.

A krasznokvajdai önkormányzat bérlakást is biztosított a házaspár és 10 éves kislányuk számára. Február 22-én azonban a férjnek felmondott a krasznokvajdai polgármester, Tóbis Béla. Mivel ez próbaidőn belül történt, nem indokolta döntését. Ráadásul a házaspárnak a bérlakást is el kell hagynia.

Tóth Ábel jelezte: véleménye szerint mind a 8 településvezetőnek írásban kellett volna szavazni a kérdésről, ilyen dokumentum azonban nem született, így jogorvoslatért fordult a Munkaügyi Bírósághoz.

Kérvényezte

Felesége kérvényt nyújtott be a krasznokvajdai önkormányzathoz, hogy tovább bérelhessék a lakást, hiszen ő változatlanul a helyi általános iskola pedagógusa. A férj azt állítja, nem volt semmilyen konfliktusa jegyzősége alatt, ezért elvárta volna, hogy valamilyen indoklást kapjon a felmondáshoz, még akkor is, ha az ebben az esetben nem volt kötelező. A történethez még az is hozzátartozik, hogy a volt jegyző, miután megkapta a felmondását, feljelentést tett a NAV-nál költségvetési csalás gyanúja miatt. Állítása szerint a krasznokvajdai közmunkások munkaidőben a településen működő mezőgazdasági vállalkozónál dolgoztak, így két helyről több hónapon keresztül is felvették a fizetésüket. Helyzetüket nehezíti, hogy felesége kórházba került. Veszélyeztetett terhes volt, de elvetélt. A férj szerint ehhez nyilván hozzájárult a sok idegeskedés is.

Nyolcból öt

Megkerestük Tóbis Bélát, Krasznokvajda polgármesterét is, aki lapunknak elmondta: nem kívánja indokolni Tóth Ábel felmondását, hiszen az a törvény szerint nem kötelező, de a 8 település vezetője közül 5 a felmondás mellett döntött. A felmondáson azért szerepel csak az ő neve, mert a munkáltatói jogok gyakorlásával ő rendelkezett. Hangsúlyozta: az önkormányzati tulajdonú lakás közérdekű feladat ellátásához kötött, így a bérleti szerződés szerint a jogviszony megszűnése esetén a lakásbérlet is megszűnik.

Tóbis Béla jelezte: mivel másik lakása nincs az önkormányzatnak, nem tudja meghosszabbítani a bérleti szerződést, hiszen a feleség nem az önkormányzat, hanem a Klik alkalmazottja. A feljelentéssel kapcsolatban elmondta: tudomása szerint a közmunkások szabadidejükben dolgoztak a mezőgazdasági vállalkozónál.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában