Helyi közélet

2017.03.17. 08:03

Miskolci büdzsé: jobbról is, balról is

Miskolc - A tavalyi költségvetés korrekciója márciusban került a miskolci képviselő­­k elé.

Miskolc - A tavalyi költségvetés korrekciója márciusban került a miskolci képviselő­­k elé.

„Sokadszor lépünk ugyanabba a folyóba a költségvetés kapcsán” – így kezdte az ellenzéki felszólalásokra való reagálását a csütörtöki, miskolci testületi ülésen dr. Kiss János alpolgármester. A téma a tavalyi büdzsé utolsó negyedéves korrekciója volt, amit a várost vezető Fidesz-KDNP koalíció stabilnak, egyensúlyinak értékelt, amíg az ellenzék élesen bírálta azt.

A fideszes és KDNP-s képviselők arról beszéltek, hogy a 2016-os büdzsé olyan fejlesztéseket tartalmazott, amelyek a következő generációk életét is meghatározhatják Miskolcon. Elkezdődött ugyanis a 35 milliárd forintos településfejlesztésre szánt pénz elköltése, amiből megvalósulhat a történelmi Avas, történelmi belváros megújítása, a tapolcai strand és a vár továbbfejlesztése is, valamint egymilliárd forintos útfelújításra is lesz mód – sorolták. Arra is kitértek, hogy a város saját bevételei milliárdos mértékben gyarapodtak anélkül, hogy adóemelés történt volna.

A kormánypárti politikusok azt is kiemelték, hogy 2016 végén már sikerült az önkormányzati és holdingdolgozóknak jutalmat adni. Igaz, az csak egyszeri alkalom volt, de a tavalyi büdzsé alapozta meg az idei költségvetését a városnak, és ez már a béremelés költségvetése – fogalmazták meg.

A fejlesztéseken túl pedig a város turisztikáját is méltatták azt hangsúlyozva, hogy mára ez húzóágazattá vált Miskolcon.

Másképp…

A várost vezető koalíció által felsorolt fejlesztéseket a szocialisták másképp értékelték, szerintük ugyanis tavaly egy kapavágás sem történt Miskolcon. „A város működésében 2 milliárd forint a mínusz, a fejlesztéseknél 5 milliárd forint. Ez az a csoda, amiről a fideszesek beszélnek, miközben ekkora működési hiány nem volt soha a város költségvetésében” – jelentette ki a baloldal.

Hitelfelvétel?

A Jobbik képviselői is bírálták a költségvetés korrekcióját. Szerintük 7 milliárd forintos hiány van, amit hitelfelvételből akar eltüntetni a városvezetés. „Miskolcon továbbra sincs forrásteremtő gazdálkodás, csak forrásfelélő. Az elmúlt évben leépítették az oktatást, az egészségügyet, most ezt teszik a közétkeztetéssel is” – vélekedtek a jobbikos politikusok.

Dr. Kiss János alpolgármester szerint azonban az ellenzék újra és újra ugyanazokat a kérdéseket fogalmazza meg a költségvetés kapcsán. Hangsúlyozta: nem igaz, amit a hitelfelvételről az ellenzék állít, mert – mint fogalmazott – tavaly nulla forint hitelt vettek fel. „Az más kérdés, nem vagyunk a hitel ellen, jó gazdaságpolitikával lehet jó célra fordítani. Amikor az ellenzék meglát egy fejlesztési hitelsort a költségvetésben, azt hiszi, feltétlenül fel akarjuk venni. Nem akarjuk…” – hangsúlyozta.


Ülésezett Miskolc közgyűlése – 2017. március

Miskolc – Csütörtökön tartották a márciusi testületi ülést Miskolcon. A képviselők közel tucatnyi napirendet tárgyaltak. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk az ülésről.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában