Helyi közélet

2017.03.05. 19:02

Méregtelenítés: a jelszó ilyenkor az, hogy minél rosszabb, annál jobb

Miskolc - „Elsősorban rendbe kell tenni a nyirokrendszert, mert az a szervezet legnagyobb szemétszállítója.”

Miskolc - „Elsősorban rendbe kell tenni a nyirokrendszert, mert az a szervezet legnagyobb szemétszállítója.”

Azért, mert a szervezetünk nem tudja azt a mennyiségű méreganyagot kiüríteni, mint amennyit naponta beviszünk – mondta Varga Éva természetgyógyász, reflexológus, reiki mester tanár és oktató arra a kérdésünkre, hogy miért van szüksége az emberi szervezetnek méregtelenítésre időről időre. – Vannak méregtelenítő szerveink, mint a máj, a vese, a tüdő, a bőr vagy a bélrendszer. Ezek évezredek óta jól ellátják a feladatukat, de néhány évezreddel ezelőtt az embereknek százszorta kevesebb méreganyaggal kellett megküzdeni, mint manapság, akár ételről beszélünk, akár a levegő szennyezettségére gondolunk. De beszélhetünk az ivóvizeinkről is. A régi embereknél nem volt muszáj, hogy jobban működjön a méregtelenítő szervrendszer, mint ahogy működött. Manapság viszont a fokozott kihívásoknak eleget téve kénytelenek vagyunk rásegíteni erre a folyamatra.

Tanácsos kivenni a húsféléket legalább hat hétig étrendünkből.

Varga Éva

Ez miként működik? – kérdeztük. Mint megtudtuk, ez egy egymásra épülő folyamat, azaz például egy léböjtkúra nem fog méregtelenítést előidézni a szakember szerint.

– Elsősorban rendbe kell tenni a nyirokrendszert, mert a nyirokrendszer a szervezet legnagyobb szemétszállítója – fogalmazott Varga Éva. – A sejtjeink önálló életet élnek: születnek, szaporodnak, megbetegszenek, meggyógyulnak, ugyanúgy, mint mi, emberek, és eközben méreganyagokat termelnek. Ha túl sok a szennyeződés, akkor a nyirokrendszer nem tud tisztulni. Megérkezik a nyirokcsomókhoz, ahol egyszerűen elakad és a mögöttes terület nem tud megtisztulni. Vagyis a sejt közötti terekben rengeteg méreganyag halmozódik fel.

A Diósgyőrben „rendelő” természetgyógyász arról is beszélt lapunknak, hogy az első feladat a nyirokutak megtisztítása, majd meg kell nézni, hogy mi az, amit kiveszünk eddigi életvitelünkből, és mi az, amit beleteszünk.

– Tanácsos kivenni a húsféléket legalább hat hétig étrendünkből, de nem azért, mert a hús ártalmas, hanem azért, mert ez rója a legnagyobb fel­adatot – a hús megemésztése – a szervezetre – jelentette ki. – Sok energiánk fog felszabadulni, amit a szervezet az immunrendszerre tud fordítani. Ki kell venni az édességeket, a szénhidrátot, mert ezek jó táptalajai például a daganatos sejtek burjánzásának. Lehetőség szerint igyekezzünk kerülni a stresszt, ami persze a legnehezebb, ám erre is vannak technikák: a meditáció, a jóga, a társas kapcsolatok rendbetétele. De jó erre egy-egy séta az erdőben is.

Hogy mit vigyünk ugyanakkor be? Éva rostanyagokat, vitaminokat, ásványi sókat ajánl, és magvakat is.

– Sokkal több szükségünk van a tiszta vízre is, ebből napi 2-3 litert fogyasszunk. Igyunk gyógyteákat, mindig célzottan, és sokkal több mozgás is kell – sorolta. – Dolgoztassuk az izmainkat, hiszen a bőrünk egy hatalmas méregtelenítő szerv. Persze vannak mellékhatásai a méregtelenítésnek: megváltozik a vizelet és a széklet színe, szaga, állaga. Megváltozik a lehelet, a bőr szaga, kipárolgása, és pattanások, herpeszek lehetnek rajtunk. Ez nem baj! A jelszó ilyenkor az, hogy minél rosszabb, annál jobb. Minél több tünet jelentkezik, és minél erőteljesebben, annál inkább biztosak lehetünk benne, hogy tisztul a szervezetünk.


4–6 hétig ajánlott

Varga Éva szerint a méregtelenítés 4–6 hétig ajánlott. „A régi emberek nem voltak természetgyógyászok, de nagyon jól tudták, hogy évente kétszer méregteleníteni kell” – mondta. „Nem vettek magukhoz húst, többet meditáltak, imádkoztak. A mozgással nem volt problémájuk, mert a természetben éltek. Jó lenne követni azt, hogy húsvét és karácsony előtt tartsunk böjti időszakot. Ezzel fel tudjuk készíteni szervezetünket a fokozott megterhelésre télen, ilyenkor pedig ki tudjuk üríteni a rengeteg salakanyagot, amit az elmúlt hónapokban bevittünk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában