Helyi közélet

2017.03.05. 18:30

Egyre fogy Vilmány adóssága

Vilmány - Vilmánynak már „csak” 40 millió forint hiánya van. De 100 millió volt.

Vilmány - Vilmánynak már „csak” 40 millió forint hiánya van. De 100 millió volt.

Évről évre fogy Vilmány adóssága, mondta lapunknak a napokban a település polgármestere, Batyi Béla. Bár épp rosszkor látogattunk el hozzá, mert fogadóórát tartott a polgármesteri hivatalban, de azért szívesen elmondta, hogy sikerül egyre inkább lefaragni a tetemes adósságból. Megtudtuk, 2014-ben lett polgármester, és nem kevesebb mint 100 milliós adósságot örökölt. 2015-ben 10,3 millió, 2016-ban pedig újabb 3,3 millió állami támogatást kaptak. Ez persze csak töredéke volt a rengeteg hiánynak.

Mindent eladtak

Mégis, mára 40 millióra csökkent az adósságuk. Bár még ez is sok, de megvan minden remény arra, hogy végül egyenesbe kerüljön Vilmány költségvetése. Batyi Béla elárulta, hogy tudták ezt elérni.

– Először is a hitelezőinkkel megállapodást kötöttem, hogy havi részletekben törlesztjük az adósságunkat. Az is segített, hogy javult az önkormányzatok finanszírozása. Igaz, időközben emelkedtek a bérek, de mégis jobb a helyzet, mint a korábbi években – hangsúlyozta a polgármester.

Elmondta azt is, 2014-ben a település minden járművét el kellett adni a tetemes adósság miatt. Egy 20 éves Opelt tudtak csak venni, hogy ügyeket intézhessenek. Később aztán a közfoglalkoztatási program keretében tudtak vásárolni egy kisteherautót és mezőgazdasági gépeket.

Vilmány önkormányzatának jelenleg a községi önkormányzati hivatalt, az óvodát és a nappali szociális házigondozó-szolgálatot kell fenntartania. Bár ez utóbbi kistérségi szinten működik, de a fűtést Vilmánynak kell biztosítania a szolgálat helyiségében. A településen 400 ember vár közmunkára, jelenleg közülük 150-en tudnak dolgozni.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában