Helyi közélet

2017.03.31. 09:47

A vizsolyi húsz kismalac és harminc kecskegida

Vizsoly - Bihi Miklós polgármester könyvből tanulta a gazdálkodás alapjait.

Vizsoly - Bihi Miklós polgármester könyvből tanulta a gazdálkodás alapjait.

Virágzó gazdaságra találtunk Vizsolyban. A kiskecskék és a kismalacok először félve szaladtak az istálló sarkába, majd felbátorodva mégiscsak az élelmet rejtő vödrökhöz és vályúhoz lopakodtak.

Bihi Miklós polgármestertől megtudtuk, a Start közfoglalkoztatási program keretében 4 éve kezdték el a településen a gazdálkodást. Van 4 fóliasátruk, ebből 2 fűthető, barackosuk és bodzásuk, a tervek között pedig szerepel az árpa termesztése, hogy legyen elég takarmányuk az állatoknak. Mert állattenyésztéssel is foglalkoznak: van 70 kecskéjük, közülük 30 gida, 4 sertés anyakoca, 2 hízó és 20 kismalac, valamint egy tehenük, a napokban hoznak még kettőt. A közeljövőben szeretnék elkezdni a mangalicatenyésztést is. Valamint kétszáz darab tyúkot tartanak, melyek a tojást biztosítják a településnek. Az önkormányzat bérli azokat a kerteket, melyeket tulajdonosaik már nem művelnek, így tudják bővíteni a rendelkezésre álló mezőgazdasági területet.

Városi gyerek volt

Bihi Miklós elmeséli: ő városi gyerek volt, így egyáltalán nem értett a földműveléshez és az állattenyésztéshez, könyvekből tanulta a kecske- és sertéstenyésztés alapjait. Szerencsére van segítsége, Béres Béla személyében, aki valamikor a termelőszövetkezetben dolgozott, így szakértelemmel irányítja a programban dolgozó közmunkásokat.

Terveik között szerepel egy gyümölcsfeldolgozó, melyben gyümölcslevet, befőttet és lekvárt is készítenének. Jelenleg 70 embernek tudnak munkát adni a közfoglalkoztatásban, de 200 munkanélküli van a településen.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában