Helyi közélet

2017.02.01. 11:13

Apa és fia együtt muzsikál

Miskolc - Varga István és Varga Oszkár lesz a szólistája a hétfői koncertnek.

Miskolc - Varga István és Varga Oszkár lesz a szólistája a hétfői koncertnek.

Különleges koncertre várja a zenekedvelő közönséget február 6-án este 7 órakor a Művészetek Házába a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Apa és fia, azaz Varga István gordonkaművész és Varga Oszkár hegedűművész lesz a szólistája Brahms: a-moll Kettősversenyének. A Tűzvarázs bérlet negyedik koncertjén felcsendül még Wagner: Rienzi – nyitánya és Brahms: III. (F-dúr) szimfóniája. Az esten Gál Tamás vezényel.

A Kettősverseny zenei folyamatát jellegzetesen brahms­­i, hősi erő és belső tűz hevíti, amelyhez olykor népdali egyszerűség társul. A szólisták túlzás nélkül hangszerük varázslói. Johannes Brahms életművét szokás a Berlioz és Liszt nevével fémjelzett programzenei törekvések ellenpontjaként értelmezni, holott szerzeményei leginkább személyes hangjukkal, nem pedig a mesterségbeli tudásra való rácsodálkozás útján ragadják magukkal hallgatóikat. Különösen szembeötlő mindez a „hősi” jelzővel illetett III. szimfónia esetében, melynek valamennyi tételét halk, elcsöndesülő befejezéssel látta el a komponista.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában