Helyi közélet

2017.01.19. 16:13

Több hófogó, kevesebb hóátfúvás? Kíváncsiak vagyunk, így van-e…

Borsod-Abaúj-Zemlén - A hófúvások elleni hatékony védekezés hóvédő erdősávokkal lehetséges.

Borsod-Abaúj-Zemlén - A hófúvások elleni hatékony védekezés hóvédő erdősávokkal lehetséges.

A hóátfúvások kapcsán örökzöld téma, hogy „régen nem volt ilyen”, vagy „kevesebb hófúvásos” szakasz volt. Maradjunk annyiban, hogy volt hóátfúvás régen, de ami bizonyos, hogy az 1960-as években 35 ezer hektár hófúvás elleni védelmet szolgáló erdősávot telepítettek Magyarországon.

Nem történt utántelepítés

Mára ennek az erdőterületnek a kiterjedése 50 százalékkal csökkent, részben az erdőállomány kiöregedése, részben az úttestek kiszélesítése, részben pedig az erdősávok kivágása miatt, melyeket nem követett utántelepítés. Amennyiben egy hófúvásveszélyes útszakaszon hófogó erdősávot telepítenek, akkor az ültetvény ültetését követő néhány éven belül már érezhetően csökken a hófúvások kialakulásának veszélye az adott útszakaszon. A 37-esen autózva szerdán mi hófogó műanyaghálókat láttunk leginkább: ahol volt, ott nem is volt átfúvás.

A hófúvások eltakarítása egyébként az egyik legnehezebb és leg-időigényesebb feladat, amelyet csak akkor lehet hatékonyan elvégezni, ha már megszűnt az erős szél.

Megelőzésképpen – mint írtuk – hófogó hálókat helyeztek ki azokra a szakaszokra, ahová a korábbi évek tapasztalatai szerint szükséges.

Sajnos ezek a mobil hóvédművek csak óránként 30–40 kilométeres széllökésekig képesek ellátni a feladatukat.

Hófúvások idején a sózás teljesen hatástalan, sőt nem is ajánlott. Ennek oka, hogy a megolvasztott havat a nagy erejű szél gyorsan lefagyaszthatja, így tömör jeges, jégbordás szakaszok alakulhatnak ki, amelyek fokozottan veszélyesek.

Várjuk a válaszokat

A jelenlegi útviszonyokkal, de leginkább a hóátfúvásokkal kapcsolatban azt kérdeztük a Magyar Közút Zrt.-től, hogy „ha vannak hóátfúvásos szakaszok B.-A.-Z. megyében, miért nem tesznek ki hófogókat”. Azt is megkérdeztük, hogy „mennyi gép és ember dolgozik a megoldáson”. („Vagy ha picit enyhül a szél, akkor van értelme eltolni?”)

Végül feltettük e-mailben azt a kérdést is, hogy „mi a legnagyobb gond” ebben az időjárási szituációban.

Amint megérkeznek a válaszok, azonnal közöljük.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában