Helyi közélet

2017.01.05. 20:21

Az év praxisa: jelölheti kedvenc orvosait!

Miskolc - Hetedszer is elindult „Az év praxisa a Kárpát-­medencében” pályázat!

Miskolc - Hetedszer is elindult „Az év praxisa a Kárpát-­medencében” pályázat!

Sajtótájékoztató keretében indították el hivatalosan „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázatot az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalban.

A helyszín nem véletlen: a hivatal harmadjára támogatja a versengést, amelynek célja, hogy az emberséges és szakmailag is elhivatott gyógyítókra, a példaértékű orvos–beteg kapcsolatokra és a háziorvosok kitartó, szolgálatkész munkájára irányítsa a szélesebb nyilvánosság figyelmét.

A legjobb gyógyszer mellé is kell a jó szó, a szép gesztus.” Dr. Szabó Enikő

Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a szakmailag legjobb gyógyszer és terápia mellé is kell a jó szó, a kedves gesztus.

„Fontos számunkra, hogy ne csak a háziorvosok szakmai tudását nézzük, hanem az emberségét is, hiszen ez a pályázat is erről szól. Szeretnénk, ha az eddigi hagyományoknak megfelelően növekedne a hálás betegek által megosztott történetek száma. Nagyon jó olvasni, hogy nemcsak problémák és gondok vannak a magyar egészségügyben, hanem örömök, remek és emberséges szakemberek is.”

Jó ember, jó orvos

Dr. Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, a zsűri tagja két alaptételt fejtett ki: az egyik szerint csak jó ember lehet jó orvos, a másik szerint pedig a gyógyítás nem egyenlő az egészségügyi szolgáltatással.

„A gyógyítás lényege a beteg bizalmának megszerzése, és hogy ebben a pályázatban erre törekszünk, az azt jelenti, hogy az orvoslás vissza­zökken a helyére. Az elmúlt években a beküldött történetek egytől egyig az emberek közötti együttérzést, segítőkészséget, az orvosi hivatás klasszikus értékeit mutatták fel. Mindegyik ajánlás megerősítette meggyőződésemet a magyar és európai hagyományokon nyugvó orvoslás továbbélésében.

Dr. Bedros J. Róbert professzor, a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, a zsűri tagja írásban köszöntötte a résztvevőket: „Hasznossága abban is rejlik, hogy széles körben megismerhetjük azokat a háziorvosokat, akik nap mint nap – sok más kollégájukkal együtt – szívvel-lélekkel végzik munkájukat. Tevékenységüket hivatásnak tekintik, a betegeikért cselekednek. Fontosak az ilyen fórumok, mint „Az év praxisa a Kárpát-medencében” pályázat, ahol a betegek kitüntetik háziorvosaikat szeretetükkel, mi pedig végre szélesebb körben elismerhetjük, jutalmazhatjuk azokat, akik ezt a betegeiktől kiérdemelték.”

Kik a zsűritagok?

B. Király Györgyi projektvezető tájékoztatott arról, hogy „Az év praxisa a Kárpát-medencében” díjat 2016-ban is tíz magyar és tíz határon túli háziorvos nyerheti el – munkatársaival, a nővérekkel együtt.

A zsűri tagjai: dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos, dr. Bedros J. Róbert, a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, Berszán Lajos gyimesi plébános, dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnöke, dr. Farsang Csaba professzor, dr. Kásler Miklós professzor, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, dr. Rurik Imre professzor, a Debreceni Egyetem Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszékének vezetője, dr. Száray Eszter háziorvos /a 2015-ös pályázat hazai nyertese/ és Sztankó Péter, a Webbeteg és a DRportál főszerkesztője.

A zsűri elsősorban a hazai és a határon túli páciensek, de az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek, kórházi osztályok, szakorvosok, plébániák, iskolák, idős otthonok javaslatait is várja a www.evpraxisa.hu portálon.

A történetek beküldésének határideje: 2017. május 10.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában