Helyi közélet

2016.12.07. 16:18

„Hű, mennyi csoki, ez rengeteg!”

Miskolc - Nagy volt az öröm a baptista óvodában. Hétfőn vittük el nekik olvasóink csokiadományait.

Miskolc - Nagy volt az öröm a baptista óvodában. Hétfőn vittük el nekik olvasóink csokiadományait.

- Én már nagyon várom a Mikulást! – jelenti ki csillogó szemekkel az ötéves Kondás Árpi. Bár egy kicsit zavarban van, mert idegennek mégsem olyan könnyű a Mikulásról mesélni, mint az anyukájának vagy az óvó néninek, de azért megtudjuk tőle, hogy a Mikulás legjobb tulajdonsága a kedvesség. Ezért is jön a gyerekekhez.

– Csomagot hoz majd. Lesz benne csoki és nyalóka. Ezt a jó gyerekeknek hozza – állapítja meg, majd fontosnak tartja tudatni, hogy ő is jó volt, tehát minden bizonnyal hozzá is jön a Mikulás. És hogy mit jelent a jóság? Árpi szerint azt, hogy szót fogad az anyukájának és az óvó néniknek is. Majd eszébe jut, hogy narancsot is kért a Mikulástól, és biztosan hoz azt is, mert igen jószívű.

Óriási csokicsomag

A miskolci Nyitott Ajtó Baptista Óvodába látogattunk el tegnap, hogy elvigyük a lapunk csokigyűjtő akciója során összegyűlt édességeket. Nem kevesebb, mint 10 kiló csokoládét ajánlottak fel olvasóink rászoruló gyerekek számára. Az adományozást az Észak-Magyarország munkatársai kezdték november közepén, mindannyian bedobtunk egy-egy tábla csokoládét a nagy, piros gyűjtődobozba. Az összegyűlt édességeket egy hatalmas Mikuláscsomagba kötöttük, úgy vittül el a gyerekeknek. Amikor a kicsik meglátták az óriási csomagot, nem is hittek a szemüknek.

– Hű, mennyi csoki, ez rengeteg – álmélkodtak.

A csokiosztás azonban csak a Mikulás érkezésekor esedékes, azaz ma, viszont a gyerekek szívesen beszélgettek velünk a jóságos nagyszakállúról.

Oláh Attila épp színezget, de közben elárulja, hogy szerinte a Mikulás most töltögeti a zsákokat. Még otthon van, de szánnal fog érkezni, mégpedig olyannal, amit rénszarvasok húznak. Azt már elfelejtette, hogy hívják a szarvasokat, de az biztos, hogy a Mikulásnak nagyon gyors a szánkója.

– Azt még nem tudom, hogy mit hoz, de szerintem lesz a csomagban nyalóka. A Mikulás különben az Északi-sarkon lakik, és csak a jó gyerekekhez jön – szögezi le Attila. A jó gyerekeket is fel tudja sorolni. – Árpi, Ricsi, Bence, Milán és én.

Anya eldugja

Horváth Evelin szerint viszont már nincs otthon a Mikulás, hiszen nemsokára meg kell érkeznie a gyerekekhez, úgyhogy már közeledik. A rengeteg ajándékot csak úgy tudja elhozni, hogy két hatalmas zsákba csomagolja azokat, és beteszi a szánjába. Evelin határozottan állítja, a csomagokban csoki és cukorka lesz, mert a gyerekek azt szeretik.

– Otthonra is jön a Mikulás, de ha mégsem, akkor anya megveszi a csomagot, eldugja, aztán kiteszi az ablakba. De ha mégis jön a Mikulás, akkor ő hozza az édességet. De van, amikor anya a karácsonyfa alá teszi a csomagot – sorolja fel az összes lehetőséget a kislány. Még megjegyzi: a jó gyerekek kapnak cukorkát, a rosszak virgácsot. A virgács nyilván azért kell, hogy el lehessen fenekelni azt, aki rossz volt.

A mindig mosolygós Oláh Natália szerint a Mikulás most figyeli a gyerekeket, hogy ki jó és ki rossz. De mivel a Mikulás nem tudja a világ összes gyerekét megfigyelni, a manócskái segítenek neki ebben a nehéz és fárasztó munkában. Például az óvoda körül is ott settenkednek a manócskák, így aztán nagyon is jól látják, ki hogy viselkedik.

– Én jó vagyok, de néha rosszalkodom. Van, amikor hisztizek egy kicsit – vallja be Natália, majd megjegyzi: Ha én lennék a Mikulás, én is vinnék sok szép ajándékot a jó gyerekeknek. A csomagokban lenne csokimikulás, csokilabda és -tojás, amit a húsvéti nyuszitól kérnék – sorolja a különlegesebbnél különlegesebb meglepetéseket a kislány. Azon viszont elgondolkodik, hogy a Mikulásnak honnan van annyi pénze, hogy minden gyerekeknek ajándékot vigyen. Azt mondja, ez nehéz kérdés.


Jószívűek a gyerekek

– Sok gyermekünknek csak az óvodába jön a Mikulás – mondja lapunknak Molnárné Kertész Ildikó, a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola, Óvoda, Szakképző Iskola, Középiskola és Kollégium igazgatója. – Ezért is nagyon örültünk az Észak-Magyarország által gyűjtött édességeknek.

Kiss Lászlóné óvodavezető hozzáteszi: gyermekeik rendkívül jószívűek. Ha kapnak az óvodában egy csokit, azt hazaviszik, és minden testvérüknek adnak belőle.

– Az egyik kisfiú ma azt mesélte, hogy a családsegítőhöz is jött a Mikulás – teszi hozzá.

Ezek is érdekelhetik