Helyi közélet

2016.12.07. 15:04

Hatékony munkára van szükség

Putnok - Bő egy hónappal ezelőtt nevezték ki a Putnoki Rendőrőrs élére Magyari Pétert. A 43 esztendős rend­őr százados nagy lendülettel vágott bele az új feladatába, az állománnyal közösen azért dolgozik, hogy több területen is előrelépjenek az illetékességi területen.

Putnok - Bő egy hónappal ezelőtt nevezték ki a Putnoki Rendőrőrs élére Magyari Pétert. A 43 esztendős rend­őr százados nagy lendülettel vágott bele az új feladatába, az állománnyal közösen azért dolgozik, hogy több területen is előrelépjenek az illetékességi területen.

Mennyire ismeri az észak-borsodi régió problémáit?

Magyari Péter: Ebből a megyéből származom, ezért ebből a szempontból túl sok újdonsággal nem találkoztam. Az elmúlt egy év azonban remek tanulóidőszaknak számított az ózdi kapitányság bűnügyi osztályának kötelékében. A putnoki munkámat november 1-jétől kezdtem, miután dr. Varga László, Ózd Rendőrkapitánya felkért erre a fel­adatra. Megbízott vezetőként irányíthatom az őrs mindennapjait, ez a szabályoknak megfelelően egy éves időtartamra szól, majd ezután dől el a hogyan tovább.

Ebben az egy esztendőben mely területeken van leginkább szükség a változásokra, előrelépésre?

Magyari Péter: Nem mondok újdonságot, ezen a környéken elég nagy létszámú a hátrányos helyzetű lakosok száma, ezért főleg az utcai garázdaságok és a betörések megelőzésére kell nagy hangsúlyt fektetnünk. Hiszek benne, hogy a kollégákkal közösen sikerül elérnünk a javulást, hiszen az a legfontosabb, hogy a lakosság elégedett legyen a munkánkkal.

Hány településen kell jelen lenniük?

Magyari Péter: A területünk az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt. A járási elosztáshoz igazodott, ezért Kazincbarcikától több falu átkerült hozzánk. Természetesen azon vagyunk, hogy a rendőri jelenlét az eddigieknél is nagyobb legyen, ezzel szeretnénk a lakosság biztonságérzetét növelni. Egészen Aggtelekig szól a megbízatásunk, ebben a munkában nagy segítséget kapunk a körzeti megbízottaktól, és azoktól a polgárőr egyesületektől, akik az év minden napjában szorosan együttműködnek a rendőrséggel. A KMB-sek fejenként általában három faluért felelősek, nekünk pedig a munkánk döntő többsége Putnokra összpontosul, valamint a város külterületén felmerülő ügyekben kell eljárnunk. Természetesen arra törekszünk, hogy még nagyobb legyen a jelenlétünk, a közbiztonság folyamatos fenntartása érdekében pedig a helyi polgárőrséget is most szervezik újjá. Velük is igyekszünk jó és eredményes kapcsolatot kialakítani. A térfigyelő rendszer folyamatos nyomon követésében is nagy szerepük van.

A rendészet is segítséget nyújthat a rendőrségnek?

Magyari Péter: A kis községekben nincs rendészet, Putnokon viszont nem olyan régen megalakították. Természetesen mindenkivel nyitottak vagyunk a közös munkára, hiszen egy célért dolgozunk.

A kinevezése előtt milyen feladatokat kapott Putnokkal kapcsolatban?

Magyari Péter: Az elmúlt években elég nagy volt az elvándorlás, ezt a folyamatot kívánjuk megállítani. Elsősorban a vonzóbb, Dunántúli részekre mentek a rendőrök, most szeretnénk, ha ki tudnánk alakítani egy olyan magot, amelyre a jövőben nyugodtan lehet támaszkodni. A közterületi jelenlét növelése is rendkívül lényeges, hiszen a lakosságnak éreznie kell, hogy ott vagyunk köztük, és mindenre figyelünk. Ha az utcai szolgálat megfelelő, akkor a betörések, garázdaságok számát is vissza lehet szorítani, ha viszont megtörténik a jogsértés, akkor a felderítés területén kell hatékonyan dolgoznunk. Igyekszünk jó kapcsolatot ápolni a települési önkormányzatokkal, a felőlük érkező jelzésekkel is folyamatosan foglalkoznunk kell.

Említette a rendőrök elvándorlását Putnokról. Mennyire jelenthet utánpótlást a Gomba Levente Gimnáziumban zajló rendvédelmi képzés?

Magyari Péter: Olyannyira hiszek benne, hogy én is részt veszek az iskola munkájában. Heti négy órában rendvédelmi ismereteket oktatok, igyekszem a rendőrség kötelékein belül is közel maradni a gyerekekhez, a diákokhoz. Korábban matematika–testnevelés szakon tanítottam, ebben a régióban lényeges, hogy működik ez az iskola. A fiataloknak hivatástudatot, életpályamodellt kínál, tizenhét esztendő alatt bizonyította a létjogosultságát.

A technikai feltételek, a tárgyi eszközök mennyire biztosítottak Putnokon a minőségi munkához?

Magyari Péter: Nagyon hiányzik egy jó terepjáró, jelenleg ugyanis csak személyautónk van. Az Aggteleki Nemzeti Parkkal és a helyi erdészekkel is adunk közös szolgálatot, ilyenkor az ő járművüket szoktuk használni. Jó lenne bővíteni, fejleszteni a járműparkunkat, mert Putnokon vannak borospincék, hétvégi házak és egy hosszú határszakasz, ahol szintén jelen kell lennünk. Örömteli ugyanakkor, hogy az ózdi és a szlovák kollégákkal is egyre gyakrabban dolgozunk együtt, közös ügyekben a közelmúltban tartottunk munkamegbeszélést. Jó példa volt erre a Felvidékről átszökött rab elfogása, de tetten értünk már olyan fatolvajokat is, akik mindkét oldalon folytatták a „kitermelést”.


Fontos a család és a sport

Magyari Pétert az új kihívásban is támogatja a családja. Párja is „szakmabeli”, hiszen a megyei főkapitányságon dolgozik, mindennapi életüket pedig a 12 esztendős fiuk teszi teljessé. A putnoki őrs új vezetője szeretne minél jobban megfelelni az új feladatának, de fontosnak tartja a tanítást, és az eredeti szakmájából – matematika–testnevelés szakos tanár – kiindulva a sport is közel áll hozzá. Rendszeresen látogatja a konditermet, és úszik is. Legutóbb a BM Országos Úszóbajnokságán csapatban az első helyen végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában