Helyi közélet

2016.11.13. 19:38

Segítség a tehetségeknek Miskolcról

Miskolc - A Miskolci Gráciák Egyesülete 11 tehetséges fiatalt támogat az idei tanévben.

Miskolc - A Miskolci Gráciák Egyesülete 11 tehetséges fiatalt támogat az idei tanévben.

Gépészmérnök vagy színész? Egyelőre még nem döntötte el Lakatos Csaba, hogy melyik legyen. Van még ideje, hiszen még csak 10.-es a Miskolci Szakképzési Centrum Andrássy Gyula Szakközépiskolájában, ahol gépészetet tanul. Mellette sokat sportol, futballozik, röplabdázik, atletizál, valamint egy amatőr színjátszókörnek is tagja. Édesanyja egyedül neveli Csabát és húgát, így szűkösek a család anyagi lehetőségei. Éppen ezért jött jól Csabának az az ösztöndíj, amit a Miskolci Gráciák Egyesülete által meghirdetett tehetséggondozó pályázaton nyert el.

– Édesanyám találta a pályázati kiírást, jelentkeztem és szerencsém volt, különdíjat nyertem, amit Mága Zoltán hegedűművész is támogatott – mondta Csaba. – Ez azt jelenti, hogy tíz hónapon keresztül 15 ezer forintot kapok majd. Nagyon nagy segítség ez nekem, amellett, hogy a tanulásomat, sportolásomat segíti majd, édesanyámnak is adok belőle, hogy legalább egy kis terhet levegyek a válláról.

Szoboszlai Anita is 10.-es, ő a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolájába jár kereskedelmi szakra. Neki osztályfőnöke szólt a Miskolci Gráciák Egyesülete által kiírt pályázatról. Anita egyszeri támogatást kapott: 30 ezer forintot.

– Szívesen sportolok, focizom a női csapatban – mesélte Anita. – A pénzből valószínű sporteszközt veszek, de könyvekre is jut majd belőle.

Mága Zoltán is támogatta

– A Miskolci Gráciák Egyesület tavaly indította el tehetséggondozó pályázatát, aminek keretében a szociálisan rászoruló, tanulni vágyó, tehetséges fiatalokat támogatjuk – mindezt Pelczné dr. Gáll Ildikó, az egyesület elnöke mondta a támogatások ünnepélyes átadásán pénteken. Az elmúlt évben hat diák kapott tíz hónapon keresztül pénzt, az idén már 27-en pályáztak és 11 fiatal nyert támogatást.

Két kategória volt: az elsőre 10–19 év közötti miskolci diákok pályázhattak. A másodikra 18–26 év közötti fiatalok, akik a Miskolci Egyetemre vagy annak társintézményébe járnak. Az előbbiben négyen kaptak támogatást, 15 ezer forintot havonta, tíz hónapon keresztül. A másik kategóriában 30 ezer forint a havi támogatás. Ezen felül ketten egyszeri, 30 ezer forintos támogatásban részesültek, illetve volt két különdíj, amely Mága Zoltán segítségével jöhetett létre, az egyik diák 15 ezer, a másik 30 ezer forintot kap az idei tanévben.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta, a támogatást elnyert diákok mindegyikének lesz egy mentora, ezt a szerepet a Gráciák tagjai vállalták magukra, akik segítik, támogatják majd a kiválasztott fiatalokat. „A tehetséggondozó programunk során még soha nem csalódtam azokban a diákokban, akiket támogattunk. Sőt, a tapasztalatom az, akik megkapják ezt a segítséget, kétszer jobban teljesítenek, igyekeznek még inkább bizonyítani”– fogalmazott Pelczné dr. Gáll Ildikó.

A beérkezett pályázatokat egy négytagú zsűri bírálta el dr. Sólyom Enikőnek, az egyesület alapító tagjának vezetésével.

- ÉM-NSZR -


A díjazottak

I. kategória: Pikkhely Orsolya, Jobbágy Dániel, Zsimala Fanni, Nagy Eszter.

Különdíj: Lakatos Csaba.

Egyszeri támogatás: Bognár Lili, Szoboszlai Anita.

II. kategória: Gadóczi Balázs, Jancsurák Judit, Szederkényi Fatima.

Különdíj: Buri Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában