Helyi közélet

2016.11.01. 08:13

Utazzunk metróval

<em><strong>A Miskolci Galériának köszönhetően ismét beszélgethetünk arról a városi legendáról, ami nem is annyira legenda. Jelesül, hogy kis híján Miskolcon épült meg az első metróvonal az országban.</strong></em> <strong>Horváth Imre írása.</strong>

A Miskolci Galériának köszönhetően ismét beszélgethetünk arról a városi legendáról, ami nem is annyira legenda. Jelesül, hogy kis híján Miskolcon épült meg az első metróvonal az országban. Horváth Imre írása.

1868-ban merült fel egy földalatti vasút terve, amely az épülő vasgyár és a vasút összekötésével áthaladt volna a város alatt. Legalább is először ekkor. Ugyanis volt olyan városi politikus az elmúlt majd két évtizedben Miskolcon, aki a villamospálya felújítása helyett földalattit álmodott a város tengelyébe. Ahogy a libegő terve is visszatért, ami a szórakozni vágyókat vitte volna az Avasra a száz évvel meg a néhány évvel ezelőtti elképzelések szerint is. Én persze mind a kettőn szívesen utaznék, sőt az észak-déli villamosvonalon és az elővárosi vasúton is, amelyek szintén megfordultak tervek szintjén, de, hogy melyiknek lenne létjogosultsága Miskolcon, az már inkább a szakemberek asztala.

A galéria Járat című kiállításán láthatjuk, hogyan képzelik a modern városi közlekedést a művészhallgatók. Én azért szívesen látnék egy komplex szakmai és főleg megalapozott elképzelést is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában