Helyi közélet

2016.11.20. 20:23

Egész alakos szobrot állítottak a település névadójának Tarcalon

Tarcal - Felavatták Tarcal vezér szobrát a tokaj-hegyaljai településen.

Tarcal - Felavatták Tarcal vezér szobrát a tokaj-hegyaljai településen.

Péntektől egész alakos bronzszobor őrzi Tarcal vezér emlékét Tarcalon. Az avatóünnepségen részt vett egyebek mellett Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkára, dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő, Töröd Dezső, a B.-A.-Z. Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Kovács János megyei főjegyző.

A mostani szoboravató már régi álmunk volt." Butta László

– Településünk életében ritkán adódik ilyen lehetőség, hogy szobrot, emlékművet avassunk – mondta a szobor­avatón köszöntőjében Butta László, Tarcal polgármestere. – A mostanit megelőzően tavaly adtuk át a 8 méter magas Áldó Krisztus-szobrot, de előtte 1927-ig kell visszamennünk az időben, akkor avatták ugyanis fel a településen az I. világháborús emlékművet. A mostani szoboravató már régi álmunk volt, ahhoz azonban, hogy meg is valósulhasson, a Nemzeti Kulturális Alap közel hétmillió forintos támogatása is kellett.

– A szülőföldhöz való ragaszkodás, a helyi identitás az egyik legszebb emberi tulajdonság – mondta beszédében Krucsainé Herter Anikó. – Ez nem csupán egy műalkotás, hanem kifejezése annak az erőnek, amit a helyi közösség mutat fel.

– Az utóbbi időben alig telik el úgy hónap, hogy ne jöhetnék valamilyen átadóünnepségre, ami azt jelzi, nagyon szépen fejlődik a település – mondta dr. Mengyi Roland. – Most is azzal a hírrel érkeztem, hogy a kormány újabb 40 millió forinttal támogatja a településen folytatandó fejlesztéseket.

Kissné Pataky Lívia nyugalmazott iskolaigazgató Tarcal vezér és a település történetét elevenített fel, majd Makoldi Sándor Gyula, a szobor alkotója mutatta be a műalkotást a megjelenteknek.

Tarcal vitéz

Anonymus krónikája nyomán így ír Lengyel Dénes a Régi magyar mondákban Tarcal vitézről: „Árpád vezér tanácsot tartott, majd ő is elküldte követeit Salán vezérhez. Ond, Ketel meg Tarcal az erdőn átkeltek, majd a Bodrog folyó mellett lovagoltak, és mintha pályadíjért futtatnának, gyors lovukon vágtatva, egy magas hegy csúcsúra felnyargaltak. Tarcal, a serény vitéz mindenkit megelőzött, és a csúcsra elsőnek ért fel. Ezt a hegyet attól a naptól kezdve mostanáig Tarcal hegyének nevezték. Ekkor az urak a hegy tetejéről a földet minden oldalról megszemlélték, ameddig az emberi szem ellát, és azt a földet kimondhatatlanul megszerették. A hegy tetején pogány szokás szerint egy kövér lovat levágtak, és nagy áldomást csaptak. Ezután Tarcal a visszatérésre engedélyt kapott, ezért katonáival Árpád vezérhez visszatért, hogy a föld gazdagságáról hírt adjon.”

- ÉM-BG -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában