Helyi közélet

2016.11.28. 11:50

Az elmúlt évtizedek legjobb termése

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az aratással időben, a szántással késésben vannak megyénkben.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Az aratással időben, a szántással késésben vannak megyénkben.

Kiemelkedőek az idei nyári aratási és őszi betakarítási eredmények több növényi kultúra esetében is, például kukoricából – közölte a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Budapesten.

Ez az év nagyon kedvező volt a megyei gazdáknak. Taskó József

Czerván György elmondta: Magyarországon gabonából – a nyári és az őszi betakarításúakból összesen – mintegy 19 millió tonna termett, 15 százalékkal több az előző évinél. A kukorica idei hektáronkénti átlaghozama 8,6 tonna feletti, 1990. óta a legjobb. A termény össztermése 2016-ban várhatóan 9,1 millió tonna lesz, ami a történelmi második legjobb eredmény.

Az őszi vetés rendben

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lapunkhoz eljuttatott adatai szerint megyénkben a kukorica aratása 97 százalék feletti, a termésátlaga 8 tonna felett van. Az őszi búzát elvetették, az őszi káposztarepcének és a rozsnak nem sok híja van, a tritikálé és az őszi árpa 75 százalékban került a földekbe. A magágykészítés az ősziek alá rendben van, viszont az őszi mélyszántásból még van hátra.

Ezt támasztja alá Taskó József, a mezőségben termelő gazda, aki egyben a kamara megyei vezetője is.

– A sok csapadék nehezíti az őszi földmunkák elvégzését, jelenleg is a szántáson dolgozik mindenki, ahogy tud, de ezzel elmaradásban vagyunk – mondja. A vetés viszont rendben van, akik még az elején kezdték el a vetési munkálatokat, azok kifejezetten szép fejlődést tapasztalhattak.

Alacsony áron

– Ez az év nagyon kedvező volt a megyei gazdáknak, megfelelő volt az időjárás végig, akkor esett, amikor kellett és a csapadék mennyiséggel is elégedettek lehettünk, az aratásnak is kedvezett az idő. Minden termésátlag jó volt, a kukorica is kifejezetten szépen termett, a napraforgó nálunk kimagasló eredményt hozott, de a búza és a repce is nagyon szép termésátlaggal került aratásra. Ha nem lennének ehhez képest a felvásárlási árak ilyen alacsonyak, akkor kifejezetten jó évként nyugtázná mindenki a 2016-ot – jegyzi meg.

Az ár az olajos magvak esetén elfogadható, a többi termés esetén akár 15 százalékkal is alacsonyabb, mint tavaly volt. Ennek megfelelően sok a termény a raktárakban, még búza is bőven akad, aki csak teheti, kivár.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában