Helyi közélet

2016.10.09. 09:48

Y-híd: lesz, nem lesz, mikor lesz?

Miskolc - Augusztusban még arról volt szó, nem lesz a fejlesztésből semmi, most úgy tűnik, mégis.

Miskolc - Augusztusban még arról volt szó, nem lesz a fejlesztésből semmi, most úgy tűnik, mégis.

Nem lesz Y-híd beruházás, és nem épül meg a 3. sz. főút belvárost elkerülő szakasza, legalábbis most nem: ezt válaszolta kérdéseinkre a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatósága még augusztusban. Alig két hónappal később dr. Kriza Ákos polgármester azonban kijelentette: az intermodális csomóponttal együtt meglesz az Y-híd is.

Egy ilyen volumenű döntés hosszabb előkészítést igényel - dr. Kriza Ákos

Az októberi testületi ülésen ugyanis Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője vetette fel a város közlekedésfejlesztése kapcsán: mi lesz az Y-híd sorsa. „A tervek, hatástanulmányok már megszülettek, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Modern Városok program kapcsán is bejelentette a beruházást, de a kormányhatározatban, amely a 2020-as fejlesztéseket tartalmazza, már nem szerepel. Mi van a háttérben, végül miért nem támogatja a kormány ezt a beruházást? – kérdezte Jakab Péter csütörtökön.

Nem ígérte meg

A polgármester így reagált a kérdésre: „Vegye elő a Modern Városok program keretében aláírt megállapodást, ott van a szobámban, lehozatom… Hol van abban szó az Y-hídról? Orbán Viktor azt jelentette be, hogy az intermodális csomópontról valószínűleg meg fogunk állapodni. De visszatérve az Y-hídra: annak ellenére, hogy Orbán Viktor nem ígérte meg, meg fog valósulni az intermodális csomóponttal együtt. Ezek a fejlesztések csaknem 30 milliárd forintba kerülnek, egy ilyen volumenű döntés hosszabb előkészítést igényel. De fontos megjegyeznem, a városnak ez 50 éve problémája, de csak azóta kezdődtek el a tervezési folyamatok és a finanszírozás megteremtése, mióta fideszes vezetés van Miskolcon” – hangsúlyozta dr. Kriza Ákos.

Együtt és külön?

Miskolc egyébként hármas beruházást tervezett az említett területen, az Y-híd és az elkerülőúton kívül a Tiszai pályaudvar területén is intermodális csomópont épülne. Ez utóbbi továbbra is szerepel a kormányzati tervekben, 7,5 milliárd forintot szán a kormány a megépítésére. Hogy mennyire van értelme megépíteni a rávezető út nélkül, nem tudni, ezzel kapcsolatos kérdésünket még augusztusban figyelmen kívül hagyta a NIF Zrt.

ÉM-NSZR



Lesz Y-híd Miskolcon? Most biztos nem…

Miskolc - A minisztérium nyilatkozata szerint nincs pénz, de azt sem írják, hogy sosem lesz.

 

 

 

Miskolci SUMP: szeptember közepén zárul a projekt

Miskolc - Miskolc város továbbra is lobbizik az intermodális csomópont megépüléséért és az Y-hídért is.

 

 

 

Y-híd: A város nem mondott le az útról. És a kormány?

Miskolc - „A miskolci önkormányzat nem mondott le az Y-híd megépítéséről, határozott célja a fejlesztés megvalósítása”, ezt a szűkszavú választ kaptuk a szóvivőtől a beruházás sorsát firtató kérdéseinkre.

 

Sok a kérdés az Y-híd körül

Miskolc - Az önkormányzat nem válaszol. Bíznak benne, hogy megmenthető a projekt?

 

 

 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában