Friss hírek

2009.02.23. 19:30

Válságban a brit és amerikai lapok

<p>A brit Financial Times, az egyik vezető üzleti világlap a költségcsökkentési terv részeként felajánlotta alkalmazottainak, hogy nyáron heti három napot dolgozzanak. Ezt a lapot birtokló társaság szóvivője jelentette be hétfőn.</p>

"Rugalmas lehetőséget kínálunk fel az alkalmazottaknak, akik átmenetileg hetente három napot dolgozhatnak június és augusztus között. A cég így akar pozitívan reagálni a piaci változásokra" - írta Tom Glover szóvivő, miután a brit Guardian hétfőn közölte, hogy a cég pótlólagos szabadságot is felajánlott alkalmazottainak, miközben azt is közölte, hogy bércsökkentéseket vezet be. A Guardian egy belső levélre hivatkozva írta ezt. Glover elismerte a belső levél létét, és azt is közölte, hogy a januári bejelentéshez hűen 80 állást megszüntetnek a lapnál.

Az írott sajtót a tengerentúlon is súlyos csapások érik. A Philadelphia Newspapers, a város két napilapjának, az Inquirer-nek és a Daily News-nak a tulajdonosa csődvédelmet kért egy bíróságon vasárnap. Egy nappal korábban a Journal Register Company, amely öt amerikai államban ad ki 20 napilapot és több mint 180 periodikát, ugyancsak csődvédelmet kért, akárcsak januárban a Minneapolis Star Tribune.

A "nagy válságsorozat" az amerikai sajtóban decemberben kezdődött, amikor a hitelezőkkel szemben védelmet kért a bíróságon a Tribune Company, a Los Angeles Times és a Chicago Tribune, további hat napilap és 23 tévécsatorna tulajdonosa. A csődvédelem lényege, hogy védelmet kapnak a hitelezőktől a cégek, amennyiben az adósságok visszafizetésére alkalmas átalakítási tervekkel állnak elő. Ez idő alatt nem kell felfüggeszteniük tevékenységüket. Az írott sajtó válságának oka, hogy a hirdetési bevételek meredeken zuhannak, mivel az olvasók tömegesen pártolnak át az internetes hírportálokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!