Helyi közélet

2016.10.10. 18:37

Örömmel értesítjük, hogy tartaléklistára került

Miskolc - Ötmilliárd forintból alig jutott a régi tanodásoknak.

Miskolc - Ötmilliárd forintból alig jutott a régi tanodásoknak.

A szakemberek szerint a tanodamozgalom legfontosabb szervezetei hullottak ki a kormány által még tavaly kiírt pályázaton. Szűcs Norbert, a TanodaPlatform vezetője az egyik hírportálnak így fogalmazott: azok a szervezetek nem kaptak támogatást, akik eddig a forráshiány ellenére is erejükön felül dolgoztak. Pedig tavaly decemberben felcsillant a remény számukra, mivel a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai sikerességét növelni hivatott tanodaprogramra a kormány korábban soha nem látott összeget, ötmilliárd forintot különített el uniós forrásokból. A pályázaton márciusban kellett volna eredményt hirdetni, de az elutasító döntéseket csak szeptember végén kapták meg az érintettek.

Szerencsésebbek

Örömmel értesítjük, forráshiány miatt tartaléklistára került – így kezdődött az a levél, amit a megyénkben működő Bhim Rao Egyesület kapott a minisztériumtól. Ők a szerencsésebbek közé tartoznak, mert nem utasították el a pályázatukat, de ennek ellenére – mivel támogatást nem kaptak – nem tudják folytatni munkájukat. Mindezt Káló Norbert, az egyesület – illetve a volt tanoda – szakmai vezetője mondta lapunknak.

Káló Norberték öt pályázatot adtak be, egyik sem nyert. „ Szendrőládon több mint tízéves működés után került tartaléklistára a tanoda, ide hatvan gyerek járt. Perkupán hat év után állt be ugyanez a helyzet, ott harminc gyerek maradt program nélkül. Edelényben is működött, most szerettük volna újraindítani, mert szükségesnek tartottuk a program folytatását, de ez is tartaléklistára került. Új tanodánk lett volna Felsőnyárádon, harminc gyermekkel, de ez is tartaléklistás, éppúgy mint a zádorfalvi” – sorolta a szakmai vezető.

Nem tudják folytatni

„Támogatás nélkül nem tudjuk folytatni a munkát, ha az éven kiírnak pályázatot és elbírálják, akkor is csak egy év múlva kezdhetik meg a nyertesek a munkát” – mondta Káló Norbert.

Az elmúlt tíz évben elért eredményekről is kérdeztük Káló Norbertet. „Órákig lehetne mesélni arról, milyen sikereket értünk el az oktatás, felzárkóztatás, felnőttképzés területén. Elég, ha annyit mondok, azok, akik tíz évvel ezelőtt nálunk kezdtek, ma egyetemi hallgatók, rendőrök. A tanodaprogram sok olyan pluszt biztosított, amit a szülő nem tud megadni a gyereknek” – válaszolta.

A TanodaPlatform az elmúlt héten Salgótarjánban ülésezett, a fő téma természetesen a sikertelen pályázat volt. A jelenlévők kérdéseket, javaslatokat fogalmaztak meg a szaktárca felé, most erre várják a válaszokat.

Káló Norberttől azt is megtudtuk, az elmúlt napokban módjuk volt betekinteni a pályázati elbírálás anyagába. „Azt tapasztaltuk, nem azon elvek alapján bírálták el a beadványunkat, mint amit meghirdettek a pályázat kapcsán. Hiányolták például a tanodánk szakmai tapasztalatát, ami nonszensz, mert tíz éve végezzük ezt a munkát. Korábban elvégeztem egy tanodavezetői képzést is, amire csak az jelentkezhetett, akinek minimum ötéves tapasztalata volt ezen a területen” – tette hozzá. A kormány tavaly döntött úgy, hogy miután 2010 és 2015 között eredményes volt a tanodaprogram, 2016-tól is folytatja és 5,3 milliárd forintot biztosít a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztéséhez – ezt már az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága válaszolta lapunknak.

Megtudtuk: a pályázatra valóban többszörös volt a túljelentkezés, végül 171 tanoda kapott 25–30 millió forint támogatást.

- ÉM-NSZR -


Formai hibás dokumentumok tömege

„Érthetően sok a csalódott pályázó. Azonban meg kell jegyezni, hogy tömegesen érkeztek be formailag hibás dokumentumok, ezeket az értékelőknek nem volt módja elfogadni. A felhívásra 1077 támogatási kérelem érkezett be. Ezek közül 164 formailag hibás pályázat volt, négyen visszaléptek, így 909 pályázatot vizsgáltak tartalmilag az értékelők. Ezek nagy többsége nem érte el a felhívás tartalmi értékelési szempontok fejezetben foglalt minimum 60 pontos határt, így a felhívásban foglaltak értelmében elutasították őket. Nem kaptak támogatást azok a kérelmek sem, amelyek nem érték el egy adott értékelélési szempont kategóriában feltüntetett minimum pontszámot. A tartalmi bírálat szempontjai a kiírásban szerepelnek, ez mindenki számára nyilvános, a pályázók is előre tudták, mire kell figyelniük, milyen szempontokat fog figyelembe venni a támogató” – magyarázta az államtitkárság.

„A kormány elkötelezett abban, hogy a hátrányos helyzetű gyermekeket, a velük foglalkozó segítőket, pedagógusokat minden rendelkezésére álló eszközzel segítse. Ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma új pályázat kiírásán dolgozik, hogy a több éve működő tanodákat továbbra is támogatásban részesítse. Ennek meghirdetése még idén várható” – hangsúlyozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában