Helyi közélet

2016.10.24. 07:06

Méltón és egyben vidáman ünnepelték a huszonöt évet Mezőcsáton

Mezőcsát - „A közösség életét, a város lelkületének erősödését a városnap jelképezi legjobban.”

Mezőcsát - „A közösség életét, a város lelkületének erősödését a városnap jelképezi legjobban.”

Az idén október elsején rendezték meg Mezőcsát hagyományos városnapját. Az időpont minden évben a Mihály-naphoz legközelebb eső hétvége, mert így szeretne a város emléket állítani kiváló népi fazekasának, Rajczy Mihálynak.

A város lelkületének erősödését a városnap jelképezi." Siposné Horváth Anita

Színes programok

A megszokott programok mellett számos újdonsággal is várták a vendégeket, akik nem is maradtak el, hiteles becslések szerint mintegy kétezer vendég látogatta meg a programokat, és jellemző módon nemcsak egy rövid időre, hanem naphosszat találtak érdekességet, elfoglaltságot a programözönben. A színvonalas programokhoz mintegy háromszáz fő közreműködésére volt szükség, ennyien vettek részt a lebonyolításban.

A korábbiakhoz képest változott a helyszín, az egészségügyi központ mögötti, a Kölcsey utcára nyíló füves területen rendezték a programokat. A Kardos-dűlőben megemlékeztek a hajdani szüretekről, volt mustpréselés, szőlőcsipegetés az ottani egyesület szervezésében. Kora délután innen indult a szüreti felvonulás, amelyhez a programban résztvevőkön kívül a veterán autók és motorok is csatlakoztak.

Nagy sikerrel zajlott közben a madárijesztő-készítő verseny, a legsikerültebbeket külön jutalmazták.

Verseny, verseny után

Az idén kolbászkészítő versenyt hirdettek a szervezők. Lehetett sült vagy főtt a kolbász, a lényeg az volt, hogy legalább egy bajuszos szakács részt vegyen a készítésében. A hölgyek a lekváros sütemények előállításában mérhették össze tudásukat, egyedi finomságok születtek a kóstolók egyöntetű véleménye szerint.

A délutáni műsor Siposné Horváth Anita polgármester köszöntőjével vette kezdetét. A polgármester asszony elmondta: a közösség életét, a város lelkületének erősödését a városnap jelképezi legjobban. A színpadra léptek a helyi amatőr közösségek, előadók, zene, tánc és sport kategóriában. A sport egyébként is része volt a napnak, nagy sikere volt lengőtekének, jól ment a dekázás, a célba dobás. A győzteseket értékes ajándékok várták.


„Szabad volt a vásár”

A START Munkaprogram segítségével tócsnival, mézeskaláccsal és zöldség-gyümölcs alapú finomságokkal várták a látogatókat, de mindenkinek „szabad volt a vásár”, aki saját készítésű különlegességeit kínálta, mintegy negyven sátorban lelhették fel a különböző portékákat, valamint bemutatkoztak intézmények, hivatalok és civil szervezetek. A nap végén fellépett többek között a Fiesta zenekar, majd máglyagyújtás és utcabál zárta a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában