Helyi közélet

2016.10.23. 13:05

Forradalmi gyerek, született 1956-ban

Emőd - Várandósan élte meg az 1956 októberi eseményeket Kovács Miklósné Emődön.

Emőd - Várandósan élte meg az 1956 októberi eseményeket Kovács Miklósné Emődön.

A helyi ÁFÉSZ-bolt vezetője volt 1956-ban Kovács Miklósné Emődön és hét és fél hónapos terhes a kisfiával. Ahogy meséli, október 23-a is úgy indult, mint bármelyik másik nap a boltban, de délután négy órára már Emődre is megérkezett a forradalom.

Az áru nem érkezett meg, nem volt mit eladni, megvenni." Kovács Miklósné

– Délután kettőkor indultak el Budapesten az egyetemtől és négykor már megjelentek itt is a fegyveresek. Miskolcról már úgy értek haza, akik dolgozni voltak bent, hogy lefordított gépfegyver volt a vállukon. Nagyon gyorsan történt minden – meséli.

A kirakatra festett ÁFÉSZ-logóban benne volt a vörös csillag, így egy férfi létrát hozott és be akarta verni, de Kovács Miklósné nem ijedt meg és elé állt, hogy ne tegyen ilyet, mert akkor nem tudják bezárni az üzletet. Ez azonban csak ideig-óráig mentette meg a boltot, hiszen este betörtek – sőt a következő napokban még négyszer – és mindent elvittek, ami mozdítható volt.

– Kinyitottunk minden nap, de nem volt értelme. A boltot kifosztották, még a csomagolópapírt is elvitték, áru pedig nem érkezett, így nem volt mit eladni vagy vásárolni – teszi hozzá.

Ahogy a férje sem dolgozni járt be Miskolcra, hiszen az LKM-ből tüntetésekre, megmozdulásokra jártak. Ott volt a rendőrség „ostrománál” is a Zsolcai kapuban, ahol Kovács Miklósné elbeszélése szerint éppen mellette lőttek le egy emődi férfit. De később sem volt biztonságban, többször is előfordult, hogy rájuk lőttek a padlásokon megbújt orvlövészek. Emődön pedig azokra vadásztak, akik párt­iskolába jártak, illetve a katonákra, így ők igyekeztek elmenekülni vagy elbújni. Volt, aki egy 200 literes hordóban húzta meg magát a pincében.

– Az izgalmak miatt többször is rosszul lettem, így szülési szabadságra mentem, de még akkor is üres volt a bolt. Végül december 17-én született meg a kisfiam, aki így forradalmi gyerek, ő is most lesz hatvanéves – meséli nevetve Kovács Miklósné.

Pedig nem volt egyszerű a szülés sem, ugyanis otthon adott életet a gyermekének, mert még decemberben sem nagyon jártak a vonatok, így nem tudtak bejutni Miskolcra, amikor megindultak a fájások.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában