Helyi közélet

2016.10.23. 22:14

Büszkeségpont Halmajon

Halmaj - „Maradandó és örök emléket kívánunk állítani az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.”

Halmaj - „Maradandó és örök emléket kívánunk állítani az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.”

„Maradandó és örök emléket kívánunk állítani az ’56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából a hősöknek és az áldozatoknak” – hangsúlyozta Tóth József, Halmaj polgármestere.

Példát mutat

A református templommal szemben kialakított – Ekker Róbert szobrászművész által tervezett – emlékhelyen egy meghasadt kőtömb utal a szabadságharc elbukására. Ehhez szervesen kapcsolódik a forradalom és az emlék­év jelképe, egy megdöntött, lyukas, nemzeti színű zászló, míg az emlékmű közepéből kiemelkedő monumentális kettős kereszt is szimbolikus jelentőségű.

– Azt jelképezi, hogy a keresztény értékrendet a kommunista diktatúra sem volt képes eltiporni. A kőtömb egyik felén Nagy Imre mártír-miniszterelnök domborművét, a másik részén pedig egy emléktáblát helyeztünk el. A létrehozott Büszkeségpont példát mutat utódainknak hazaszeretetből és áldozatvállalásból, erősíti a múltunk és a magyar történelem iránti tiszteletet – fogalmazott a polgármester.

Az emlékművet október 21-én adták át, a programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság 1,5 millió forinttal támogatta, az önkormányzat pedig százezer forint saját erőt fordított rá.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában