Helyi közélet

2016.09.19. 18:59

Tarcal adott ihletet a közös alkotáshoz

Tarcal - A hegyaljai településen rendezték a HAT és a MAIT alkotótáborát.

Tarcal - A hegyaljai településen rendezték a HAT és a MAIT alkotótáborát.

A szerencsi székhelyű Hegyaljai Alkotók Társulása (HAT) a Magyar Alkotók Internetes Társasága (MAIT) társszervezettel karöltve évek óta Tarcalon rendezi meg közös alkotótáborát. A mostani ötnapos találkozót a napokban rendezték meg a festői faluban.

Megbecsülést érzünk, és ezt igyekszünk tovább adni." Leskó Imre

Gálaműsor

A jelenlegi műhelymunka immár a 12. összejövetel volt, amikor a szerencsi és környékbeli költők, írók, képzőművészek közösen alkottak, valamint bemutatkoztak Tarcalon. A jelenlevők azon kívül, hogy napi foglalkozásokon vettek részt, kiállították műveiket a Hatputtonyos Borfalu galériájában, s a tárlatot egy saját művekből, versekből összeállított irodalmi gálaműsorral nyitották meg.

Tábori hagyomány

A rendezvényen a tábor vezetője, Leskó Imre, a HAT alelnöke elmondta: „Óriási öröm, nem csak a Szerencsről, de az ország távoli vidékeiről érkezett tagoknak, vendégeknek is, hogy Tarcal évek óta helyt ad a társaságnak. Megbecsülést érzünk, s ezt a megbecsülést igyekszünk tovább adni másoknak, az irodalomkedvelő közönségnek is”.

A tábor hagyománya, hogy minden évben ellátogatnak Bodrogkeresztúrba az idősek otthonába, hogy az ott lakókat egy nívós műsorral lepjék meg. Ez a szokás nem maradhatott el az idén sem.

A táborvezető végezetül hozzátette, hogy a tarcali vezetőségen túl nagy köszönettel tartoznak a szerencsi önkormányzatnak is, ami minden évben pályázatot hirdet a helyi civil szervezetek számára. Az eredményes pályázati munkának köszönhetően ebben az évben sokkal több tag tudott részt venni a találkozón, mivel az elnyert támogatás nagy részét a HAT az alkotók részvételi díjának részbeni finanszírozására fordította.

Bővülni szeretnének

Viczai Henrietta, a HAT elnöke elmondta, hogy nem titkolt céljuk a tagság bővítése. Szeretnének minél több fiatalt megnyerni a hozzájuk való csatlakozásnak, ezért is igyekeznek sok helyen megjelenni, és propagálni rendezvényeiket. Például minden hónap második keddjén nyilvános műhelymunkát tartanak a szerencsi Rákóczi-vár kávézójában, ahol egy állandó tárlatuk is látható, s ahova szeretettel várják az alkotókedvű jelentkezőket. Tagjaikat segítik kiállításaik, köteteik létrehozásában és évente közös antológiát adnak ki.

Persze a „művészemberek” nem csak versírásra, festésre vagy író-olvasó találkozókra fordították a Tarcalon töltött öt napot. Teret engedtek a kikapcsolódásnak is. A találkozás örömét hűsítő hegyaljai borokkal és pincelátogatás keretében csülökvacsorával ünnepelték meg.

- ÉM -


A HAT és a MAIT célja

1996. március 16-án hivatalosan nyilvántartásba vették a szerencsi székhelyű Hegyaljai Alkotók Társulását (HAT). Időszaki kiadványukat IRKA címmel szintén bejegyezték. A Társulat egyik alapító tagja Bor István Iván.

Az egyesület célként fogalmazta meg a Hegyalján élő, onnan elszármazott vagy a tájegységhez valamilyen módon kötődő irodalommal, képzőművészettel foglalkozók, vers- és prózamondók tömörítését, érdekeik képviseletét és új alkotóműhelyek létrehozását. Fontos feladatuknak tartják a nemzeti hagyományok ápolását, átörökítését, az egyetemes emberi kultúra értékeinek terjesztését.

A Magyar Alkotók Internetes Társulása (MAIT) céljának tekinti a magyar irodalom és más alkotóművészeti tevékenység támogatását, népszerűsítését, új értékek létrehozásának elősegítését. Megjelenési lehetőséget biztosítani az alkotó művészeknek úgy kiállításokon, irodalmi estéken, mint az interneten. Ellátni a tagok szakmai érdekképviseletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában