Helyi közélet

2016.09.20. 07:25

Szent István tér: betonnal? Anélkül?

Miskolc - Látni akartuk a főtér terveit, de még nincs itt az ideje.

Miskolc - Látni akartuk a főtér terveit, de még nincs itt az ideje.

Két-három hónap múlva már a végleges beruházásról is beszélhetünk, a tervek is meglesznek, és ezeket a miskolciak is megismerhetik. Ezt még májusban nyilatkozta lapunknak Kiss Gábor alpolgármester, amikor a miskolci Szent István tér felújításáról kérdeztük. Igaz, áprilisban dolgoztak a város központi terén, de akkor csupán ideiglenes megoldás született, legalábbis akkor ezt nyilatkozta az önkormányzat.

Az ideiglenes megoldás pedig az volt: kétezer négyzetméteren leburkolták a területet, így a korábbi virágos felület egy része eltűnt, helyére betonlapok kerültek. „Egyre több rendezvény zajlik a Szent István téren, a növényzet védelmének, esetenként pótlásának biztosítása költséges volt” – indokolta meg a betonozás szükségességét még tavasszal a város.

Időben tájékoztatnak

Miután letelt az alpolgármester által említett két-három hónap, kíváncsiak voltunk, hogy elkészültek-e a tervek, ha igen, akkor milyenek lettek. Megkerestük az önkormányzatot, de Koczák Szilvia városházi szóvivőtől a következő választ kaptuk: „A belvárosi rehabilitációs programról a városháza idejében tájékoztatja majd a médiát és a közvéleményt.”

Tehát egyelőre nem tudni, vannak-e tervek, és azok megfelelnek-e a Green City elvárásainak, azaz kevesebb betonfelület lesz a Szent István téren, mint most vagy sem. Bár az alpolgármester korábban hangsúlyozta, a Zöld Város jegyében nyújtották be pályázatukat a városrehabilitációs programra, így ennek keretében készül majd el a végleges főtér.

Tervekben nincs hiány

A tervekhez szükséges ötletekben pedig nem lehet hiány, hiszen még 2011-ben a főtér közösségi tervezésére invitálta a miskolciakat dr. Kriza Ákos polgármester. Sorsolással választották ki a jelentkezők közül azokat, akik a gyakorlatban is részt vehettek a munkában, a tervezés e rendhagyó módját a városvezető akkor azzal indokolta: fontos, hogy Miskolc főterét mindenki magáénak érezze.

Érdeklődésünkre pedig Kiss Gábor is megerősítette az idén tavasszal, hogy az akkor született ötleteket a tervezésnél figyelembe veszik.

ÉM-NSZR


Miskolc - A végleges beruházásnál figyelembe veszik majd a 2011-ben javasoltakat is.

Miskolc - Kétezer négyzetméteren lesz burkolt a Szent István tér. Mi lesz a Green Cityvel?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában