Helyi közélet

2016.09.19. 15:30

Magyarország perlitnagyhatalom

Bózsva, Pálháza - A pálházi Perlit-92 Kft. éves termelésének már 97 százaléka exportra megy.

Bózsva, Pálháza - A pálházi Perlit-92 Kft. éves termelésének már 97 százaléka exportra megy.

Ha van valami, amiben Magyarország elmondhatja magáról, hogy nagyhatalom, az a perlitbányászat. A perlit, azaz a vulkáni üveg Európában összesen három helyen található meg, a görögországi Milosz szigetén, az olaszországi Szardínián és Zemplénben, azon belül is Pálháza térségében.

A bózsvai bányában 100 évre elegendő perlit található. dr. Farkas Géza

Az univerzális perlit

– A perlitet választották idén az év ásványi nyersanyagának – mondja dr. Farkas Géza, a pálházi Perlit-92 Kft. ügyvezető igazgatója. – Az általunk bányászott és finomított perlit nagyobb részét, mintegy 60 százalékát az építőipar hasznosítja a nagy hang- és hőszigetelésének köszönhetően. 15–20 százalékot a szűrőipar használ fel, miután a perlit az antibiotikumok, a bor, a sör szűrőanyagának is kiváló, de az étolaj szűrésére is megfelel. Talán kevesen tudják, de a mezőgazdaság is használ perlitet. Hollandiában jelenleg a paradicsom-, a paprika- és az uborkatermelés perliten folyik. Gyakran használják a környezetvédelem területén is, hiszen perlittel a vízfelszínre kerülő olajszennyeződéseket nagyon hatékonyan össze lehet gyűjteni, de ugyancsak alkalmas folyékony gázok szállításánál a tartályok hőszigetelésére is.

Fél évszázados múlt

Pálházán 1958-ban indult el a perlitbányászat.

– 1991-ig állami vállalatként üzemelt a bánya – mondja dr. Farkas Géza. – Ezt követően privatizálták a vállalatot és először önálló leányvállalatként üzemelt, majd 50–50 százalékos magyar és brit tulajdonba került. Tíz éven keresztül üzemelt így a cég, majd egy német vállalat kivásárolta az angolok részét. Később a németek profilszűkítést hajtottak végre és eladták a pálházi részesedésüket, így jelenleg már 100 százalékban magyar tulajdonban van a Perlit-92 Kft. Az elmúlt húsz évben jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre, mert a piac kérlelhetetlen, és egyre nagyobb követelményeket támaszt a gyártókkal szemben. Emiatt építettünk egy korszerű előkészítő művet, egy őrlőt és osztályozó berendezéseket. Sátoraljaújhely térségében kiépítettünk egy anyagtöltő üzemet, így igény esetén naponta 500 tonna őrleményt tudunk zárt vagonokba rakni. A zárt vagonokra azért van szükség, mert az általunk előállított őrlemények nedvességtartalma nem éri el az egy százalékot sem, amit a partnereink meg is követelnek tőlünk. Építettünk két darab 20 ezer tonnás tárolót, ahová bekészítjük az őrleményeket, hiszen a külszíni perlitbányászat nagyon időjárásfüggő, az őszi és téli nedvesebb időszakban akadozhat a termelés, de nem szeretnénk a partereinket megvárakoztatni.

A lengyel kapcsolat

A nagyon durvától az egészen finomig összesen 8-féle őrleményt állítanak elő Pálházán, amelynek nagy része külföldre kerül.

– Jelenleg 97 százalékos az exportunk, és 16 országba szállítjuk a perlitet – mondja az ügyvezető igazgató. – A két legnagyobb felhasználónk Németország és Ausztria volt. 15 évvel ezelőtt döntöttünk úgy, nyitunk Lengyelország felé, hiszen ott addig alig ismerték a perlit tulajdonságait és sokrétű hasznosíthatóságát. Akkor két céggel kötöttünk partneri megállapodást. Ma már 5 jelentős cég foglalkozik Lengyelországban perlit értékesítésével. Öt évvel ezelőtt egy nagy lengyelországi építőipari vállalattal kötöttünk megállapodást arról, hogy kétmilliárd forintos beruházással építünk egy duzzasztó- és előkészítő művet. Ennek köszönhetően már 3 éve működik a közös vállalatunk, amely évente 110 ezer köbméter duzzasztott perlitet állít elő. Mára elértük azt, hogy a lengyel perlitfelhasználás 98 százalékát mi szállítjuk, Ausztriában ez az arány 62–65 százalék. Ahhoz, hogy ezt a vezető szerepünket meg tudjuk tartani, egy nagyobb laboratórium-fejlesztési beruházást is végrehajtottunk, mert a partnereink nagyon kényesek a minőségre. Az őrlés során óránként ellen­őrizzük a minőséget, de a tárolás és az elszállítás során is ellenőrizzük az őrlemény minőségét. A közelmúltban bővítettük a termelési kapacitásunkat, hiszen Bózsva térségében is nyitottunk egy bányát, ahol 100 évre elegendő perlit található.

Amit a perlitről tudni kell

A perlit viszonylag magas víztartalmú, speciális riolit- vagy dácitváltozat, természetes körülmények között is előforduló vulkanikus üvegkőzet. A kiömlési kőzetek savanyú alcsoportjába tartozik. Sajátos tulajdonsága, hogy megfelelő hevítés hatására nagy mértékben megduzzad.

A felszíni bányászatot követően a perlitkőzetet megőrlik, majd 850–900 C°-ra hevítik. A perlit felülete melegítés hatására meglágyul, a kőzetben kémiailag kötött víz gőzzé változik, és kis kapillárisokon (csatornákon) a környezetbe távozik. A folyamat során az anyag eredeti térfogatának 7–16-szorosára duzzad. A folyamat nagyban hasonlít a pattogatott kukorica készítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában