Helyi közélet

2016.08.14. 19:16

Két hétig festettek, rajzoltak a gyerekek Mezőkövesden

Mezőkövesd - Számos technikát kipróbálhatott az a közel harminc gyerek, aki a képzőművészeti táborban töltötte a szünidőt.

Mezőkövesd - Számos technikát kipróbálhatott az a közel harminc gyerek, aki a képzőművészeti táborban töltötte a szünidőt.

Kiállítással zárult a kétszer egyhetes képzőművészeti tábor Mezőkövesden. Idén július második felében közel harminc kisdiák és óvodás vett részt a Tóthné Gáspár Mária által immár tizennyolcadik alkalommal szervezett táborban.

– Volt, aki mindkét héten jött, mások a családi nyaralások miatt csak az egyik vagy másik héten csatlakoztak hozzánk. Tavaly csak egyhetes volt a tábor, s nagyon sokan voltak, ezért szerveztünk most két alkalmat is. Családias volt a légkör, hiszen jöttek nagyobb diákok is, köréjük gyűltek a kicsik, így nagyon jó dolgozni. Nemcsak a művészeti iskolás diákok jöttek a táborba, hanem olyan gyerekek is, akik nem járnak oda, de érdekli őket és ügyesek is. Sőt, olyan kicsi is volt, aki a nagyszülőnél nyaralt, s napközben velünk alkotott – mondta a tábor vezetője.

A diákok nem unatkoztak, számos technikát kipróbáltak. Volt formázás, agyagozás, edényeket, szobrocskákat készítettek, amelyeket kiégetve hazavihettek. Festettek, rajzoltak a tájházaknál, szőttek-fontak is a játékházban. Nyomtattak virágokat, majd átalakították képpé, bele is rajzolhattak. Makovecz Imre rajzait pedig színes üvegfestményekké gondolták át.

– Hallgattunk zenét is, Mendelssohn Szent Iván-éji álom című műve kapcsán szép sorozat keletkezett. Egy-egy képen hárman dolgoztak, s nagyon tetszett nekik, gyönyörű színeket használtak, a képekre kerültek a történet alakjai, a varázslatos táj. A másik héten Smetana Moldva című romantikus zenéjét különösen a nagyobbak fogták meg jól – sorolta Tóthné Gáspár Mária.

Idén Tardra kirándultak

A képzőművészeti tábor fontos feladata a hagyományőrzés, a matyó kultúrával való ismerkedés. A színes megoldásokon kívül készültek toll- vagy krétarajzok, grafitmunkák, egyebek közt Takács István egyik festményét dolgozták át tanulmányrajzzá. A Matyó Múzeumban viseletekről készültek gyönyörű tollrajzok. Matyó mintákat is készítettek eredeti motívumok alapján, színesben is.

A képzőművészeti tábor egy-egy napján hagyományosan kirándulnak is a gyerekek, vagy egy közeli, bükki faluba, vagy pedig a Tisza mellé. Tardon még sosem jártak, idén viszont kétszer is. Összehasonlították a matyó viseleteket, a helyiek pedig vendégül is látták őket, meséltek a gyerekeknek. A második héten egy kézműves napon vettek részt, amelyet budapesti asszonyok tartottak.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában