Helyi közélet

2016.08.28. 14:03

A Szinva teraszon olvastak némán

Miskolc - Néma olvasással tisztelegtek a július 14-én, 66 éves korában elhunyt Kossuth-díjas író, Esterházy Péter emléke előtt.

Miskolc - Néma olvasással tisztelegtek a július 14-én, 66 éves korában elhunyt Kossuth-díjas író, Esterházy Péter emléke előtt.

A Miskolci Nemzeti Színház művészei is feltűntek, de leginkább tisztelői, akik a miskolci belvárosban, a Szinva-teraszon jöttek össze és rótták le tiszteletüket mindezzel a kortárs magyar irodalom egyik legjelentősebb alakja előtt.

Az olvasók között volt Köteles Ádám is, aki A kitömött hattyú című művet hozta.

- Amikor láttam a kezdeményezést és azt, hogy Harsányi Attila színművész ezt megosztotta közösségi oldalán arra gondoltam, hogy ez fontos, egyet értek vele, ott a helyem - nyilatkozta a fiatalember. - Mára lassan többet tudunk Esterházy Péterről a híradásokból, meg az életrajzáról különböző oldalakról, mint ami ő volt valójában és a könyveiben rejlik. Ezért fontos szerintem az irodalom oktatás, de a mint mondtam: többet tudunk egy-egy író életrajzáról, mint a műveiről és arról, mint ami a műveiben van.

Köteles Ádám úgy vélte, hogy valójában ez, a művek megismerése a fontos, hiszen szerinte egy könyvből lehet megismerni egy írót.

- Hallottam, hogy több város is átvette a miskolci kezdeményezést, külön öröm, hogy innen indult - örvendezett.

Az Ádám által említett 1988-ban megjelent könyvben Esterházy beszél "íróelődökről, Csáthról, Kosztolányiról, Móriczról, kortársakról, Ottlikról, Mészölyről, könyvekről, képzőművészetről, filmről, fociról, Csokonai Liliről, Európáról" is.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában