Helyi közélet

2016.07.23. 17:02

Nyáron sem pihen az ecset, a ceruza

Miskolc - A diáklány grafikusnak tanul, de lehet, hogy egyetemre is jelentkezik: biztatják.

Miskolc - A diáklány grafikusnak tanul, de lehet, hogy egyetemre is jelentkezik: biztatják.

A kezdet címmel nyílt meg élete első képzőművészeti kiállítása Jakab Ágotának. A Tompa Mihály Könyvtárban látható tárlatot Márta Elzita rajztanár, könyvtáros nyitotta meg, ő segített a képek kiválogatásában is az ifjú művészpalántának.

Jakab Ágota már egész kicsi óvodás korától szeret rajzolni, mint ahogy ő fogalmaz, „szinte csak rajzoltam”. Aztán a tiszalúci Arany János Általános Iskolában már fel is figyeltek a tehetségére, és ha rajzversenyt hirdettek, akkor Ágota azon biztosan elindult.

A Zrínyi rajztagozata

– Amint elkezdett velem foglalkozni Fodor Andrea tanárnő, szép eredményeket értem el – mesél Ágota a kezdetekről.

És sorolja: a szerencsi versenyen harmadik lett, majd a megyei fordulóban negyedik. Nyolcadikban úgy döntött, a rajzzal szeretne továbbtanulni, ezért jelentkezett Miskolcra, a Zrínyi Ilona Gimnázium rajztagozatára.

– Már az előkészítőt is nagyon élveztem nyolcadikosként – emlékszik. – Sokat tanultam Jakab Enikő tanárnőtől. A gimnáziumban pedig F. Pollner Erika rajztanár lett az osztályfőnököm.

Ágota 2015-ben érettségizett. A gimnáziumi évek alatt is megmutatkozott a tehetsége, szintén indult versenyeken, ám végül nem jelentkezett a képzőművészeti egyetemre. Annak ellenére, hogy még a 11. osztályban felkészítő órákra is eljárt a galériába.

– Bizonytalan voltam, s vagyok a mai napig, hogy érdemes-e megpróbálni – vallja be. – Annak ellenére, hogy aki látja a munkáimat, azt mondja, jelentkezzem. Úgy érzem, sokat kell még addig tanulnom, de nem adom fel.

Ágota tavaly úgy döntött, az érettségi után inkább szakmát tanul, így beiratkozott a Balázs Győző Líceumba grafika szakra. Most végezte el az első évfolyamot, ősszel kezdi a másodikat a kétéves képzésen. Aztán majd kiderül, hogyan tovább.

Hétvége: lovaglás

– Minden szabadidőmben rajzolok – mondja. Kérdezzük, általában miket, és hosszan sorolja. Imád például állatokat, lovakat rajzolni. De tulajdonképpen mindent, amit csak lehetséges.

Az alkalmazott technika is változatos, a festés mellett a szénceruzarajz a kedvence, mert azzal gyorsan lehet haladni. Szeret akvarellt is készíteni. Szóba kerül a hobbija is: hétvégente lovagol, innen a lovak szeretete.

Kérdezzük az első kiállítás történetét is, kiderül, az anyukája beszélte rá a bemutatkozásra. A Tompa Mihály Könyvtárban egyébként mindennap ő maga is láthatja a képeit, jelenleg ugyanis diákmunkásként ott dolgozik.

És most, nyáron sem pihen az ecset, a ceruza: egy kistérségi könyvtár gyermekrészlege kért tőle rajzokat.

- ÉM-HM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában