Helyi közélet

2016.07.23. 15:07

Még nem csekkoltál be a Lokalistából?

Miskolc - Szinva terasz, háttérben a kilátó, napsütés. Kell ennél több? Egy finom ételkülönlegesség Esztertől? Akkor Lokalista!

Miskolc - Szinva terasz, háttérben a kilátó, napsütés. Kell ennél több? Egy finom ételkülönlegesség Esztertől? Akkor Lokalista!

Nem szakácsnak tanultam! – mondja Nagy Eszter, a Lokalista kreatív séf­je. – Ahogy mondani szokás, minden voltam csak akasztott ember nem. Jogásznak tanultam, de a felénél abbahagytam, végül a pénzügyben kötöttem ki, külker szakon végeztem. Majd jött a Konyhafőnök, amiről nem is tudtam.

A családban és otthon is kompromisszumos konyhát igyekszem vinni." Nagy Eszter

Kicsi kora óta főz, emlékei szerint 4 éves korában már a konyhában sertepertélt. Videókon keresztül igyekezett elsajátítani és magába szívni a legújabb a dolgokat.

– Elég drága hobbi volt, mert ami pénzt én elfőztem kísérleti, már-már molekuláris szinten, az már egy vagyon – tudjuk meg. – Aztán felhívott egy barátnőm másfél éve karácsonykor, hogy megadta a telefonszámomat valakinek. „Van az a műsor, hogy Konyhafőnök….” – mondta. Fogalmam nem volt róla, mert nem néztem tévét. „Olyan mint a MasterChef, csak itthon!” Ha tudtam volna róla, jelentkezem.

2000-ből lett első nő

El is ment a műsorba, de álmában nem gondolta volna, hogy bejut a közel 2000-ből a 36-ba, akik közül első lett, mint nő és harmadik a mezőnyben. Jelenleg viszont Eszter életében a Lokalista van fókuszban – az ország másik végéről, hiszen Győrből jár Miskolcra.

– Szeretném, hogy jól menjen a közös projektünk! – jelenti ki. – Abban szeretnék segíteni a Lokalistának, hogy a kedvenc belvárosi helye legyen az embereknek, akik egy laza, stílusos helyen ehetnek egy tényleg tuti és szép környezetben. Ennek érdekében többek között időről időre megújítjuk az étlapot. Magyar vagyok, ezért a magyar termelőket szeretném előnybe részesíteni és itt tudom, hogy nagyon jó helyi termelőktől próbáljuk meg beszerezni az alapanyagokat. Nyár van, így egy kicsit a mediterrán vonalat is megcélozzuk. Sokan szeretik a könnyedebb nyári ételeket, így a halakat is.

Eszter életét, hivatását a család is kezdi elfogadni: a szigorú édesapa is látja, hogy lánya boldog abban, amit csinál, ráadásul most már nem csak „tol” a főzősbe, hanem meg is tud belőle élni.

– Egy egészséges konyha nem mehet a minőség rovására, attól még finom kell, hogy legyen – fogalmazza meg újabb filozófiai alaptételét. – A családban és otthon is kompromisszumos konyhát igyekszem vinni.

A rántott hús!

A Lokalista séfje szerint kevés ember van, aki igazán ért a gasztronómiához.

– Inkább még divat, hogy jót egyen az ember, nem hozzáértés. Divat becsekkolni egy jó helyről, ám az is igaz, hogy jót enni mindenki szeret – mondja.

Megkérdezem azt is: mi a kedvenc étele? Eszter a rántott húst szereti fokhagymás, tejfölös uborkasalátával, vagy nyáron kovászossal. „Ezt bármikor!” – teszi hozzá sietve.

– Készen van a Lokalista legújabb étlapja – újságolja örömmel. – Két kicsi gyerekem van, akik nagyon ínyencek és szintén imádnak főzni. Meg kellett nekik ígérnem, hogy legközelebb benézhetnek a Lokalista konyhájába.

– Július elejétől dolgozunk együtt, és hosszú távon tervezünk! – ezt már Tóth Gábor, a Lokalista egyik tulajdonosa jelenti ki. – Abban bízunk, hogy fejlődő vállalkozásunkat Eszter még inkább fel tudja dobni.

Nem csak arra alapoztuk, hogy egy médiából ismert személy Eszter, hiszen a munkásságát előtte is követtük. Több helyen ettünk, ahol ő dolgozott.

Elhangzik: a belvárosi étterem, a harmadik éve nyitva tartó Lokalista keresi magát, a folyamatos megújulási lehetőségeket.

– Több kreatív séfünk volt, de Eszter az, aki adja az üzlet szellemiségét – mondja Gábor. – Nagyon bízunk benne!


Csirkemájpástétom „á lá édesapa”

„Nem csak liba- és kacsa­májból lehet finom pástétomot csinálni!” – mondja Nagy Eszter. „Ez édesapám receptje eredetileg, ám én egy kicsit átvariáltam. Ami kell hozzá: 1/3 egység lila hagyma, 2/3 mennyiségű máj. Mind a kettőt jó durván le kell pirítani, de nem kell apróra vágni a hagymát. Sok bors és fokhagyma megy rá. Mennyiségtől függően körülbelül fél kiló májhoz 2–3 deci száraz vörösbor kell, amivel öntsük fel. Az egészet aztán le kell róla főzni azért, hogy ne romoljon meg és ne legyen alkoholíze. Át kell főzni az egészet, majd 30 dekagramm teavajat botmixerrel kell krémesíteni. Ha valaki fűszeresen szereti, akkor turmixolás közben tehet bele kakukkfüvet, majoránnát. Mi bazsalikomos barackvelővel és házikenyérrel tálaljuk.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában