Helyi közélet

2016.07.20. 12:19

Kapcsolat a külvilággal a kórházból. Megoldható Borsodban?

Edelény, Mezőkövesd, Miskolc, Sátoraljaújhely, Szikszó - Ha nem is internetezni fekszünk be a kórházba, jól jöhet a lehetőség. Bár a wifi-szolgáltatás nem tartozik az egészségügyi intézmények kötelező szolgáltatásai közé, igény azért van rá. 

Edelény, Mezőkövesd, Miskolc, Sátoraljaújhely, Szikszó - Ha nem is internetezni fekszünk be a kórházba, jól jöhet a lehetőség. Bár a wifi-szolgáltatás nem tartozik az egészségügyi intézmények kötelező szolgáltatásai közé, igény azért van rá. 

A B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház központi telephelyén (azaz Miskolcon, a Szentpéteri kapuban) a Csillagpont projekt kapcsán érintett épületekben (Csillagpont és JÁFEK épület) teljes wifi-lefedettség van (az épületeken belül fix kábelek, az épületek között optikai kábelek biztosítják az informatikai hálózatot), mely azonban biztonsági és adatvédelmi okok miatt nem nyilvános, alapvetően a kórházi eszközök használatára szolgál. Az épületben olyan eszközök vannak, amelyek működését megzavarhatja a korlátlan wifi-elérhetőség, ezért a betegek kérésére egyedileg állítjuk be a wifi-hálózat elérését – mondta el az Észak-Magyarországnak Rivnyák József, az informatikai osztály vezetője. – A többi gyógyítóépületben a betegek kérésére egyedi eszközök elhelyezésével tudjuk minden kórteremben biztosítani a wifi-elérést. Ugyanez a helyzet a többi kórházrészben, azaz Mezőkövesden és Szikszón.

A megyeiben ingyen, de kérésre

Megtudtuk, internethozzáférési igény (telephelyenként) hetente 2–3 érkezik a kórházi informatikusokhoz. Általában előre kérik – telefonon vagy e-mailben – a tartósabb kórházi tartózkodásra készülő betegek, illetve hozzátartozóik. Rendszeresen igénylik például a beteg gyerekek számára (hogy ne unatkozzanak), vagy vezető pozícióban lévők, ügyeik intézése végett.

Az osztályvezető megemlítette azt a kismamát, akinek tavaly hármas ikerterhességével több hónapi kórházi tartózkodásra kellett felkészülnie. Az ő számára is megkönnyítették a várakozást az interneteléréssel.

Rákérdeztünk arra is, nem szokott-e eltűnni a berendezés. Megtudtuk: az elhelyezésnél törekednek arra, hogy ne legyen könnyen elérhető. A betegek pedig jobbára okoseszközöket használnak, amelyeket maguknál tartanak.

A Semmelweisben: elérhető, de nem ingyen

A Miskolci Semmelweis Kórházban már valamennyi kórházrészben van netelérés, azonban nem ingyenes a szolgáltatás. Dr. Tiba Sándor főigazgató tájékoztatása szerint a különböző díjcsomagok tarifája következők. Egy napra: 600, öt napra 2 500, tíz napra 4 500 forintot kell fizetnie annak, aki kéri.

A sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházban azt tudtuk meg, hogy nincs és egyhamar nem is lesz internetelérés a betegek számára. Hasonló a helyzet az Edelényi Koch Róbert Kórházban. – Először a betegek ellátása legyen meg, aztán majd jöhet az internet – fogalmazott dr. Daher Pierre igazgató. (A kazincbarcikai kórházból nem sikerült információt szereznünk).


Érdekesség

A Debreceni Klinikán is csupán néhány hete érhető el a betegek számára az internetszolgáltatás, nem ingyen, de olcsón. Megfelelő minőségben azonban csak az épületek 60 százalékát fedi le a wifi-hálózat. A használatért sms-ben és bankkártyával lehet fizetni, 1,3 vagy 7 napra szóló csomaglehetőségek léteznek.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában