Helyi közélet

2016.07.02. 15:26

Kalcium: adjuk-e? Mikor igen, avagy mikor nem?

Miskolc - Egy olvasónk fordult hozzánk azzal: valóban rossz megoldás-e a számára bevált kalcium adása allergia esetén.

Miskolc - Egy olvasónk fordult hozzánk azzal: valóban rossz megoldás-e a számára bevált kalcium adása allergia esetén.

Olvasónk (aki állítása szerint eddig hatásosnak bizonyult számára a csípés, viszketés ellen bekapott kalcium-pezsgőtabletta) egy televízióműsorra s több, különböző médiumból szerzett értesülésére hivatkozott. Az egyik Nékám Kristóf allergológus közlése volt, aki az M1 aktuális csatornáján azt mondta, a kalcium nem jó a méh- vagy darázscsípés miatti allergiás tünetek megszüntetésére. Ellenben egyetlen rövid távú megoldásként egy adrenalint tartalmazó injekciófajtát javasolt, amelyet bárki beadhat a saját combjába, mondván, innen szívódik fel a legjobban a hatóanyag. Közölte, a méh- vagy darázscsípés után kialakuló allergiás tüneteket hosszú távon immunterápiának nevezett injekciós kúrával lehet megszüntetni.

Protokoll szerint

Szalontai László, az OMSZ Észak-magyarországi Régió oktatásszervező mentőtisztjéhez fordultunk: a mentőknél mi a protokoll?

Mint megtudtuk, a szakmai protokoll szerint a mentőknél adják a kalciumot hirtelen keletkező bőrtünetek esetén, antihisztaminnal együtt. Súlyos allergiás esetben viszont adrenalint szúrnak, vénásan. Adrenalint és kalciumot együtt soha nem adnak.

– A kalciumot saját magamnak is adtam be intravénásan, egy héten át, jó tíz éve, amikor kialakult nálam egy vaddarázsfélére való allergia. Hatásosnak bizonyult – ámbár az is meglehet, hogy magától is elmúlt volna, de én a kalciumnak tulajdonítom az eredményt – hallottuk.

Perceken múlhat

Szalontai László elmesélt egy esetet, amikor egy közeli patikába hívták át, ahol egy fiatal lányt talált elalélva, körötte több fehér köpenyes, csak épp nem volt, aki beadja az adrenalint. (Az adrenalinnal vénába adva nagyon kell vigyázni, mert úgy felpörgeti a szívet, hogy akár infarktust is okozhat.) Mentős segítséggel a lány életben maradt.

ÉM-SzK


A tények

Azt az adrenalint tartalmazó injekciót, amelyet a beteg magának is be tud adni combba (amelyről az allergológus beszélt), orvos írhatja föl. Az ára 16 ezer forint körül van, s egy év a lejárati ideje.


A valóság: ecet, kenőcs, borogatás – és kalcium

„Darázscsípés? Allergia? Kiütés? Viszketés? Fulladás? Orrfolyás? Köhögés? Torokgyulladás? Mindenre jó a kalcium, legalábbis a közvélekedés és sok esetben a magyar orvosok szerint is. Ám mára mind többen kételkednek is ebben. Azt mondják, az univerzális csodaszerként számontartott kalcium gyógyhatását ilyen esetben egyetlen komoly kutatás, szakmai lap sem támasztotta alá” – így vezette fel A kalcium-legenda: blöff vagy valóság? című tavaly augusztusi cikkét a hvg.hu.

F. Nagy Zsuzsanna megrögzött táboroztató, 24. éve visz nomád táborozásra gyerekeket a Bükkbe.

– Én is hallom, olvasom a kalciummal kapcsolatos érveléseket, pró és kontra. Bevallom, támaszkodván a saját eddigi tapasztalatainkra, mi csípés esetére ecettel, hideg vizes borogatással, Fenistil kenőccsel – no és kalcium-pezsgőtablettával szerelkezünk föl. Eddig bevált. Tudom, hogy előfordulhatnak olyan allergiák, amelyeknél a felsoroltak nem sokat érnek, ilyenkor egy dolgunk lehet: az azonnali lejuttatás. Előfordulnak asztmás gyerekek, akiknek a szüleik „pipával” engedik el a gyereküket, akik tudják a használatát. A mostani jelentkezők között is van olyan, aki gyógyszert és eszközt is hoz magával, erről nekünk is tudnunk kell. Feltételezem, ha olyan egyéni érzékenységről van tudomása a szülőnek, amely indokolttá teszi az önbelövős adrenalint, akkor arról tájékoztatna, illetve bekészítené a gyermeke csomagjába – vélekedett a tapasztalt táboroztató.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában