Helyi közélet

2016.06.20. 07:50

Mádon stílust teremtenek

Mád - A minőségi idegenforgalom megteremtése a cél a hegyaljai településen.

Mád - A minőségi idegenforgalom megteremtése a cél a hegyaljai településen.

Tudják-e, hogy az ember először poharat iszik, és csak utána bort? Aki nem tudta, az most a Jó éjszakát Mád rendezvényen megtudhatta miért is mondják ezt.

Tudják-e, hogy először poharat iszunk, és csak utána bort?" Dr. Rohály Gábor

Dr. Rohály Gábor, a borismeret 80 éves professzora is a Jó éjszakát Mád rendezvény része, egyik színfoltja volt, mint ahogy a meccsnézés is a Percze élményközpontban, Tatárka József polgármester kommentárjaival. Ilyen ez a rendezvény, nagyon érdekes egyvelege a családiasságnak és a kiemelkedő gasztronómiai és kulturális produkcióknak. Megfér itt country és a longue zene, a Kaláka, Racka Jam és Udvaros Dorottya is, a világhírű Rost Andreával. Bár Mád ilyenkor felbolydul, a csendes kis település utcáit csapatok róják, pohárral a kezükben.

Ne legyenek idegenek

Sokan elmondják a polgármestertől a Tokaji Borbarátnőkig, hogy nem a mindenáron való tömegesség a cél, hanem egy minőségi idegenforgalom megteremtése, egy olyan réteg idevonzása, aki azután mint vendég és mint borvásárló, vagy akár mint Mádba befektető is visszatérő lehet. És ami nagyon szimpatikus: a most egy elő-nappal, elő-péntek estével megtoldott rendezvényen arra is ügyeltek, hogy maguk a mádiak is jól érezhessék magukat, ne idegenek legyenek a saját fesztiváljukon.

Visszatérve a pohárhoz: ez a Tokaji Borbarátnők bemutatótermében történt, ahol a nemrég kreált új furmintos poharat tesztelték különféle borokkal az érdeklődők. És Rohály tanár úr azért mondta, hogy poharat iszunk előbb mindig, mert a pohár látványa nagyon fontos kedvcsináló, de utána a pohár ér előbb a szánkhoz, előbb érezzük az illatot, és csak utána billen a nedű is. Aki ott volt, bizonyíthatja, lényeges, hogy mit iszunk, de hogy miből, az sem elhanyagolható kérdés.

Egyedi színfolt

Minden évben a Jó éjszakát alkalmával látható, hogyan fejlődik, teljesedik ki a régmúltban gazdag borkereskedő településből a II. világháború utántól lassan lesüllyedő Mád. Tavaly még nem volt kész a Percze élményközpont, az idén már a Gusteau, a Kúria, a Mádi borház mellett különleges gasztronómiájával, és a most debütáló egyik új borával egyedi színfoltjává vált egész Hegyaljának.


Legyünk otthon itthon

Aki ellátogatott Mádra azt is láthatta, aminek a jelentősége túlmutat egy sima rendezvényi részvételen: jelen voltak tállyai, abaújszántói, olaszliszkai, szerencsi, sárospataki, erdőbényei borászok, tállyai (Oroszlános) és debreceni (Ikon) éttermek is a helyi erők mellett. Az egyik jellegzetesen mádi produkció az idén is sokakat vonzott: a sajtudvar, ahol egy sajtmanufaktúrába oltanak ilyenkor egy laza diszkót a mádi sajtos jóvoltából. Legyünk otthon itthon – ismert idegenforgalmi szlogen, de jó látni, ahogy ennek értelmet adnak itt, Hegyalján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában