Helyi közélet

2016.06.21. 13:35

Csányi József emlékére

Miskolc - Nagy veszteség érte a DVTK nagy családját és a magyar labdarúgást.

Miskolc - Nagy veszteség érte a DVTK nagy családját és a magyar labdarúgást.

Nyolcvanhárom esztendős korában elhunyt Csányi József, aki 1933-ban Biatorbágyon született, majd felkerült Budapestre és már 20 éves kora előtt bemutatkozott az NB I-ben, a Budapesti Kinizsi (az FTC-t keresztelték át erre a névre) színeiben. Ott játszott hat élvonalbeli találkozót. Később behívót kapott, Szegedre vitték katonának, s az ottani Haladás NB I-es csapatában huszonhárom meccsen egy gólt szerzett.

Egy év után áthelyezték Szolnokra, mivel a Légierő gárdája bejutott a legmagasabb osztályba: ott tizenhét összecsapáson játszott és háromszor talált a kapuba. Leszerelése után Diósgyőrbe került, és a klub nagyon jó igazolást csinált vele. A piros-fehéreknél 1954-től 1966-ig szerepelt, majd utána levezetésként a Miskolci EAFC-ban játszott, ugyanis felvették a Miskolci Egyetemre, ahol mérnöki diplomát szerzett.

A DVTK-nál összesen százhúsz NB I-es mérkőzést játszott és huszonnégy gólt szerzett. Csányi József az NB I-ben és az NB II-ben is szerepelt, a második osztályban nyolcvanhét találkozón tizenhét gólt szerzett. Ötvenhárom nemzetközi meccset játszott, ezeken tíz gólt szerzett. Egyéb (kupa, barátságos) mérkőzése hatvanhét volt, tíz góllal.

Az akkoriban komoly megtiszteltetést jelentő C-válogatottba is bekerült, részese volt a kínai túrának. Az utánpótlás-válogatottban háromszor játszott, és az NB II-es vidékválogatottban is szerephez jutott.

A DVTK-nál sokáig edzősködött az utánpótlás­vonalon, és szakosztályvezető is volt.

- Nagy János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában