Helyi közélet

2016.06.13. 07:31

"Bizonyítványosztó" tanévzáró a Hősök terén

Miskolc - Miskolcon is csatlakoztak a pedagógusok a szabad oktatásért tartott budapesti demonstrációhoz.

Miskolc - Miskolcon is csatlakoztak a pedagógusok a szabad oktatásért tartott budapesti demonstrációhoz.

A fővárosban és az ország hat vidéki városában, így Miskolcon is „bizonyítványosztó” tanévzáró tüntetést tartottak a PSZ, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Tanítanék Mozgalom és az Autonóm Területi Szakszervezet közös szervezésében, de a tüntetésen részt vettek az egyéb dolgozókat foglalkoztató érdekvédelmi szervezetek és a Magyar Önkormányzatok Szövetsége képviselője is.

Nincs elegendő életterük a diákoknak, több az iskolai baleset is. Szegfű Zsuzsanna

„Nem adjuk fel!”

Ránézésre, a Hősök terén még vagy ugyanennyien elfértek volna. A szónokok egyike meg is jegyezte: úgy tűnik, mostanra sikerült megosztani a pedagógustársadalmat. Az is elhangzott: a valamennyi helyszínen felolvasott József Attila-költemény előadására nem sikerült olyan színészt találni (nyugdíjast sem), aki eleget mert volna tenni a felkérésnek. Felpanaszolták, hogy bár diákok, tanárok, szülők, nagyszülők (többen többes minőségben) jelen vannak a rendezvényen, a város polgármestere nem tartotta fontosnak, hogy eljöjjön rá.

A szónokok egymás után vették sorra a kormány általuk hibásnak tartott lépéseit. Elégtelen osztályzatot kapott a szociális, a kulturális és az oktatásügyi ágazat, az egészségügy irányítása, maga a kormány is. Egyes érdemjegyet kapott név szerint több vezető fideszes politikus. Az egyeseket egy-egy eleresztett lufi emelte légbe, akárcsak a követeléseket, többek között: Adják vissza az iskolákat az önkormányzatoknak! Fejezzék be az oktatásból való forráskivonást! El a kezekkel a szakképzéstől! EMMI helyett önálló szakminisztériumokat!

Összefoglalásképp elhangzott – nevesítve az eredeti követeléseket –, hogy hiába szerveztek a pedagógusok több tüntetést az elmúlt hónapokban, a kormány igazi változásokat nem hajtott végre az oktatás területén.

„Nem fáradtunk el és nem adjuk fel!” – üzente Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom képviselője, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke beszédében a kormánynak, amely szerinte „vagy nem tud, vagy nem akar változtatni”.

Egy budapesti pedagógus

A tüntetésen véletlenül éppen Kassainé Szegfű Zsuzsannát, a kőbányai Janikovszky Éva Általános Iskola pedagógusát szólítottuk meg, aki 3 kérdése közül az egyiket átengedte a Nemzeti Választási Bizottság, s már gyűjtik a népszavazáshoz az aláírásokat.

– Harminckilenc éve dolgozom tanítónőként. Úgy gondolom, ha már a gyermekeknek egész napjukat az iskolában kell tölteniük, akkor ahhoz megfelelő körülményeket és eszközöket is kell biztosítani, de ehhez egy fillért sem kapunk. Nincs elegendő életterük a diákoknak, megnőtt az iskolai balesetek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában