Helyi közélet

2016.06.13. 17:50

Bartók Plusz Operafesztivál 2016 - Opera féltékenységről, női varázserőről

Miskolc - A közönség is szerepet kap az Ezrek operájában. Még énekelhetnek is a nézők. Interjú: Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetőjével.

Miskolc - A közönség is szerepet kap az Ezrek operájában. Még énekelhetnek is a nézők. Interjú: Kerényi Miklós Gáborral, a Budapesti Operettszínház művészeti vezetőjével.

A Bartók Plusz Operafesztivál ingyenes előadása az idén Georges Bizet: Carmen című operája. A sevillai cigány lány történetét a Lovagi Tornák Terén láthatja a közönség, Kerényi Miklós Gábor rendezésében.

Sokszor játszott operáról van szó. Sokféle színházi rendezésben láthattuk, filmet is készítettek belőle, nem is egyet. Mitől lesz más az Ezrek operája Carmenje, mint az eddigiek?

Kerényi Miklós Gábor: Azt gondolom, hogy minden előadás a maga különlegességében egyéni és egyedi. Mi arra törekszünk, hogy egy nagyon élő közönség–színház kapcsolatot hozzunk létre. Mindenféle eszközöket osztunk ki a nézőknek, énekelni is tanítjuk őket, hogy bizonyos részleteket együtt adjanak elő velünk, tehát ők is szerepet kapnak az operában. De mindenekelőtt arra törekszem, hogy nagyon átélhető, ma is érvényes történetet vigyünk színre a féltékenységről, a női vonzerőről és varázserőről, valamint a világ állandóan forrongó kiismerhetetlenségéről.

Rendezőként kihívást jelent-e, hogy szabadtéren rendezi az operát? Az úgynevezett beavató előadások a belvárosban lesznek, a teljes opera pedig a Lovagi Tornák Terén.

Kerényi Miklós Gábor: Az döntött a Lovagi Tornák Tere mellett, hogy ide több ezer ember is befér. A próbák alatt egyre inkább kiderült, hogy fantasztikus szereposztásunk van. Molnár Levente, aki a New York-i Metropolitanben énekel, Hector Lopez Mendoza, aki nagyszerű tenor és Mester Viktória, aki szülés után most tért vissza, és egy csodálatos mezzó. Ők hárman egészen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, és Kesselyák Gergely karmesterrel, valamint az én nagyon erőteljes élményszínházi víziómmal úgy gondoltuk, hogy minél több embernek kell megmutatni ezt a produkciót. Ezért választottuk a Lovagi Tornák Terét, mert így több ezren részesei lehetnek ennek a különleges játéknak. A szabadtér számomra nem kihívás, hiszen úgy érzem, én rendeztem eddig az országban szabadtéren a legtöbb nagy formátumú produkciót. Úgyhogy én nagyon szeretem ezt, mert különleges varázsa és atmoszférája van.

A Lovagi Tornák Terét, mint modern épületet, hogy tudják majd díszletként használni? Az a környezet azért nem olyan, mint Miskolc belvárosa, az ódon házakkal szegélyezett utcákkal, terekkel.

Kerényi Miklós Gábor: A díszlet része lesz a Diósgyőri vár is, ami kitűnő hátteret biztosít az operához. A bent felépített díszlet pedig érzékletes és izgalmas játékteret hoz létre. A Carmen hangulatához kiválóan illik az aréna, hiszen az opera legizgalmasabb jelenete épp az arénában játszódik.

Hol tartanak a próbák?

Kerényi Miklós Gábor: Most eljutottunk oda, hogy a szólisták már nagyjából tudják a darabot, jelenleg a statisztériával és a kórussal dolgozunk. Hihetetlen lelkes, nagyon-nagyon jó képességű statisztákkal dolgozunk Miskolcon. Rengeteg helyes, aranyos fiatal tehetséget válogattunk ki, úgyhogy nagyon reménykeltőek a próbák.

Említette, hogy a közönséget is szeretné bevonni az előadásba. Ez része annak a gondolatnak, hogy a közönség újra visszatérjen az opera műfajához, újra megszeresse azt?

Kerényi Miklós Gábor: Azt gondolom, hogy ez nagyon fontos dolog. Az opera egy igazi tömegszínház, rettenetesen sok olyan élményt képes adni az embereknek, amire a mai, rohanó világban nagyon nagy szükség van.

A Bartók Plusz Operafesztivál keresi a népszerű operákat is. A Carmen ugyan nem modern opera, de a közönség egyik nagy kedvence. Minek köszönheti a népszerűségét?

Kerényi Miklós Gábor: Véleményem szerint annak, hogy fantasztikus egyensúly van benne a szórakoztató dallamok, tehát a könnyen befogadható dallamok, az ősi, ösztönös zenék és a nagyon szép lírai muzsika között. Tehát rendkívül izgalmas keveréke a különböző érzelmi állapotoknak. Azt hiszem, hogy ebből a szempontból az egyik legtökéletesebben eltalált opera.

Közép-európai művészek vissza tudják adni hitelesen a déli temperamentumot, szenvedélyt, ritmusokat, táncot és zenét?

Kerényi Miklós Gábor: Mi, magyarok ebben nagyon jól állunk. Mi vagyunk azok, akik a szélsőséges érzelmeinket bármikor meg tudjuk mutatni, ugyanakkor hozzá tudunk tenni egy különleges, kicsit fanyar humort is. Ez a magyar színjátszás lényege, azért játszunk egyébként mi a világon legjobban operettet. De azt gondolom, az operajátszásban is nagyon jól állunk.

A Budapesti Operettszínház érintett lesz egy másik előadásban is, Beischer-Matyó Tamás: Kreatív kapcsolatok című, modern operájának ősbemutatójában. Mit gondol, mennyire lesz ez az opera népszerű?

Kerényi Miklós Gábor: Ezt az operát én választottam ki a bemutatóra, ahogy Székely Kriszta rendezőt és a szereplőket is. Azt gondolom, ez jó esély arra, hogy a közönség egy modern operát is megszeressen. A történet rendkívül érdekes és aktuális. A szereplők szintén különlegesen jók: László Boldizsár, Frankó Tünde, Kendi Lajos. Székely Krisztáról pedig el kell mondani, hogy az ifjú rendezőnemzedék legígéretesebb tagja. Balett-­táncos volt, jól zongorázik, de rendező szakon is végzett. Salzburgban, Dortmundban, Stuttgartban rendez, a Katona József Színház rendezője is, és most operát csinál. Ő igazán érzi annak a jelentőségét, hogy a közönség ezt a zenét és ezt a történetet megszeresse. Ez egy nagy lehetőség, amit az operettszínház megragadott, hogy igazán széles körű közönség elé vezessen egy modern operát.


Ezrek operája - Bizet: Carmen

I.–II. felvonás

Június 13. 18.00 óra, Szent István tér

III. felvonás

Június 15. 18.00 óra, Avasi kilátó

Teljes előadás

Június 17. 21.00 óra, Lovagi Tornák Tere


A Bartók Plusz Miskolci Operafesztivál 2016 helyszínei

(Kattintson a képre az eredeti méretért!)


Miskolc – Június 10-én kezdődik az idei Bartók Plusz Operafesztivál. A fő programon túl kísérőrendezvények is várják az érdeklődőket a Szent István és az Erzsébet tereken és egyéb helyszíneken városszerte.

Miskolc - Június 10-19.: ekkor lesz az operafesztivál Miskolcon. Összefoglaljuk a programokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában