Helyi közélet

2016.06.17. 16:49

Bartók Plusz Operafesztivál 2016 - „Nincs külön komolyzene és pop. Csak a zene van”

Miskolc - Összeolvasztották a műfajokat, mint ahogy Gershwin és Bernstein is tette.

Miskolc - Összeolvasztották a műfajokat, mint ahogy Gershwin és Bernstein is tette.

Igazi összművészeti élmény: Kék rapszódia címmel Horgas Eszter és a ClassJazz Band koncertje hallgatható meg pénteken a Nagyszínházban az operafesztivál részeként. Az előadás a két amerikai zeneszerző, Gersh­win és Bernstein műveiből és azok átirataiból válogat. Az előadásnak egyébként a közelmúltban volt premierje Budapesten, most indulnak országos turnéra.

Hihetetlen tiszteletet érzek a két zseni zeneszerző iránt. Horgas Eszter

– Miskolc lesz az első állomás – mondta lapunknak Horgas Eszter fuvolaművész, akitől még megtudjuk, a fővárosi bemutató hatalmas siker volt, s szerencsére nagy az érdeklődés az előadás iránt, több városba kaptak már felkéréseket.

Műfajok kavalkádja

Gershwin egyik leghíresebb alkotása adta az est címét, az ő és Bernstein műveit dolgozta át fuvolára, jazz-zenekarra, szólistákra, ami Horgas Eszter szerint nagy kihívás volt.

– Kihívás valóban, és úgy érzem, sikerült ebben a műben mindazt megmutatnom, amit a zenéről, a fuvolázás lehetőségeiről gondolok és megvalósítok. Talán ezért is örülök most még inkább a közönség pozitív visszajelzésének. Nagy szakmai és technikai kihívás nekem ez az est. Emellett hihetetlen tiszteletet érzek a két zseni zeneszerző iránt. Mikor olvastam a velük készült interjúkat, sokszor könnyezni kezdtem, annyira a magam érzéseit, tapasztalatait olvastam a soraikban.

Horgas Eszter megjegyzi, bízik benne, hogy Gershwin és Bernstein szellemében sikerült átdolgozni a darabokat. Mindkettőjükre jellemző a műfajok kavalkádja, mint ahogy a mostani előadásra is.

Mert ahogy Horgas Eszter fogalmaz, szerinte (és nemcsak szerinte, hanem a világ nagy színpadain már régen vallják, tudják és gyakorolják ezt) nincs külön komoly-, klasszikus és könnyűzene, nincs külön pop és dzsessz: csak a zene van. Ezt képviseli a két amerikai zeneszerző is, sok-sok műfaj megfér műveikben egymás mellett.

Megszólalnak a szerzők

– Összeolvasztottuk a műfajokat, mindent, amit mondani akartak, és így egy nagyon modern előadás született – mondja a fuvolaművész. Van benne ragtime, pop­zene, klasszikus zene, dzsessz, operaária, és mégsem mondanám, hogy eklektikus. Tisztelet, szeretet, alázat – magyarázza.

Még megtudjuk, az előadás alatt videóvetítés segítségével meg is szólalnak a „főszereplő” zeneszerzők, és rövid interjúkat is bejátszanak, amelyekben zenészek beszélnek Bernstein és Gershwin kapcsán. Izgalmas, összművészeti estének ígérkezik.

Horgas Eszter beszél még az est közreműködőiről, például Falusi Mariannról, akivel nem először dolgozik együtt.

– Nagyon szeretem a közös munkát – mondja –, Mariann úgy énekel spirituálét, hogy nehezemre esik közben nem sírni.

Összeérnek a szálak

Említi Szakács Ildikót is, aki többek között Bernstein Candide című operájából bravúrral énekli Kunigunda áriáját, amely a művész szerint nehezebb, mint Mozart Varázsfuvolájában az Éj királynőjének áriája. Horgas Eszter beszél még Löwenberg Dániel zongoraművészről, aki Salzburg­ból érkezett, és aki fantasztikusan játssza hangszerén a Kék rapszódiát.

– Tagja a csapatnak Müller Péter Sziámi is, aki nemcsak alkotóként, hanem előadóként is részt vesz a műsorban – folytatja a fuvolaművész. És nem utolsósorban kiemeli zenekarát, a ClassJazz Bandet, amellyel immár hosszú évek óta dolgoznak együtt.

– Maga az est olyan, mint egy színielőadás – jegyzi még meg Horgas Eszter. – Sok mindenről beszélünk, zenélünk, és a végén összeérnek a szálak.


A zeneszerzők

George Gershwin (1898–1937) oroszországi zsidó származású amerikai zeneszerző, zongorista. Műfaja: dzsessz. Híres művei: Kék rapszódia, Egy amerikai Párizsban, Porgy és Bess

Leonard Bernstein (1918–1990) amerikai zeneszerző és karmester. Műfaja: opera, szimfónia. Egyik leghíresebb műve a West Side Story című musical


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában