Helyi közélet

2016.05.03. 18:46

Köz

<em>Erősen uralja a közbeszédet a jegybank körüli ügy, miszerint olyan sok milliárd forint került ki a Magyar Nemzeti Bank nyereségéből alapítványokba, onnan pedig ide és oda, hogy azt átlagember felfogni sem képes.</em> Bánhegyi Gábor jegyzete.

Erősen uralja a közbeszédet a jegybank körüli ügy, miszerint olyan sok milliárd forint került ki a Magyar Nemzeti Bank nyereségéből alapítványokba, onnan pedig ide és oda, hogy azt átlagember felfogni sem képes. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Az egész ügy közérdekű adatigényléssel kezdődött, amelyre készült egy törvény, hogy pont erre az esetre ez nem érvényes. Amikor kiderült, hogy mégis, akkor jött az érvelés, hogy a közpénz bizonyos esetekben (mondjuk pont ebben) az alapítványnál landolva elveszíti a közpénz jellegét. Erre még maga az Országgyűlés elnöke is azt mondta, hát ez nem így van. Jogászok ezek után azt is feszegették, akkor hogy van az, hogy a jegybank nyeresége alapítványoknál landol, nem pedig a költségvetésben, ahová a törvény szerint kerülnie kell. De hát feszegethetik ezt, mert a miniszterelnök szerint égnek és földnek össze kell dőlnie, hogy a jegybank elnökébe fektetett bizalma meginogjon.

Hogy mennyire ez uralja a közbeszédet, arra fényes példa a közszolgálati rádió esete, amikor a bemondó a napokban azt találta mondani egy baloldalhoz köthető ügy taglalása során: „A pénz egy része Mato… öööö, a pénz egy része Medgyessy Péter volt miniszterelnök feleségének bankszámláján tűnt fel…”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában