Helyi közélet

2016.04.07. 08:32

„Jó lenne havi 300 ezer” - Állásbörzén kerestek és kínáltak a Miskolci Egyetemen

Miskolc - A friss diplomás mérnökök voltak a legkapósabbak az egyetemi állásbörzén.

Miskolc - A friss diplomás mérnökök voltak a legkapósabbak az egyetemi állásbörzén.

A legtöbb állásajánlat az idén is a gépészmérnököknek, közgazdászoknak, informatikusoknak és villamosmérnököknek érkezett. Szerdán tartották a Miskolci Egyetemen az állásbörzét és szakmai gyakorlati börzét.

Külföldre csak végső esetben mennék dolgozni. Rabóczki Mónika

Az egyetemi hallgatók közül sokan érkeztek határozott céllal, konkrét elképzelésekkel, de voltak olyanok is, akik még több évre vannak a diplomától.

A legjobbat

Rabóczki Mónika a nyáron szerzi meg mechatronikai mérnöki diplomáját. Kicsit csodálkozunk, hogy férfias pályát választott.

– Nem is a tanulás volt nehéz, hanem elfogadtatni, hogy a nőknek is van helyük a mérnöki pályán, hogy mi is itt vagyunk – fogalmazott. Majd elárulta, jó lehetőségek közül válogathat, de ő szeretné a legmegfelelőbb munkahelyet megtalálni. És ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a legjobb bért kínáló cég mellett döntene.

Olyat keres, ahol a legjobbak a munkakörülmények. – Itt az állásbörzén a cég képviselőivel beszélgetve kiderül, hogy milyen a dolgozók hozzáállása a munkához, mennyire kommunikatívak, milyen a csapat felépítése. Úgy tudom, egy kezdő mérnök fizetése bruttó 300–350 ezer forint körül van. Kezdetben szeretnék itt maradni, de később szívesen dolgoznék a Dunántúlon vagy a fővárosban. Külföldre csak végső esetben mennék – sorolja Mónika.

Biztos benne, lesz munkája

Schnek Zsófia egy év múlva szerzi meg a diplomáját nemzetközi gazdálkodás szakon. Ő is biztos abban, hogy talál majd munkát.

– Szinte minden cégnek szüksége van gazdasági szakemberre, az én szakom pedig azért jó, mert általános végzettséget ad, és a két nyelvvizsga is előny lesz – érvel Zsófia.

Hangsúlyozza: szerinte nagyon fontos, hogy aki diplomaszerzés előtt áll, legyen valamilyen célja az elhelyezkedéssel kapcsolatban.


A legjobb foglalkoztató

A Miskolci Egyetem minden évben díjat ítél oda annak a cégnek, amely az intézményben végzett szakemberek munkába állását, foglalkoztatását leginkább támogatta. A díjat ebben az évben a TAKATA Safety Systems Hungary Kft. nyerte el, melyet Kersten Hugo Bachmann ügyvezető igazgató vett át dr. Deák Csabától az egyetem kancellárjától.

Az ügyvezető igazgató hangsúlyozta: a fiatalok tudása és szakmai felkészültsége határozza meg a jövőt, ezért a TAKATA szívesen támogatja az egyetemen folyó képzést és kutatásokat. Jelezte: a cégnél folyamatos munkavállalók felvétele, jelenleg 800 fő dolgozik a vállalatnál.


Megkérdeztük: Könnyű állást találni?

A Miskolci Egyetem szerdai állásbörzéjén kérdeztük a fiatalokat.

– Logisztikai mérnök alapképzésen tanulok. Én azt hallottam, hogy régen könnyebb volt a fiataloknak munkát találniuk, de bizakodó vagyok, mert a mérnököket keresik a cégek – mondta lapunknak Daku Dávid.

Barátja, Erdei László szintén logisztikai mérnöknek tanul. „Úgy látom, hogy ma már nem elég az érettségi, muszáj diplomát szerezni, hogy az ember a megfelelő jövőt biztosítani tudja magának. Ez egy új szak, ezért úgy gondolom, nem lesz gond az elhelyezkedéssel”, vélekedett.

Kubus Renáta turizmus-vendéglátás szakon tanul, most másodéves. Ő úgy hallotta, nehéz lesz elhelyezkedni, de abban bízik, hogy ennek a szaknak sok ága van. Dolgozhat étteremben, szállodában vagy a vendéglátás bármelyik területén.

Testvére, Kubus Regina a Műszaki Anyagtudományi kar harmad­éves hallgatója. „Az én szakommal jó lehetőségeim lesznek a munkaerőpiacon, hiszen ahol fémekkel vagy autógyártással foglalkoznak, oda kellenek az anyagmérnökök”, fogalmazott.

Környezetmérnök lesz Sebe Emese, aki most harmad­éves az alapképzésen. Ő úgy vélekedett: „Ez a képzés sokrétű, most azért jöttem, hogy megtudjam, milyen lehetőségeim lesznek majd az elhelyezkedésre. Az egyik cégnél azt mondták, hogy várnak környezetmérnököket”.

Barátnője, Siska Orsolya szintén ezen a szakon tanul. Ő főleg azért jött el az állásbörzére, hogy megtudja, milyen mesterképzést érdemes majd választania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában