Helyi közélet

2016.03.06. 11:42

„Nálunk, Velezden a kettő összeér”

Sajóvelezd - Sajóvelezden most a legaktuálisabb hír az elmúlt napok árvízi, belvízi védekezése.

Sajóvelezd - Sajóvelezden most a legaktuálisabb hír az elmúlt napok árvízi, belvízi védekezése.

Amikor elhatározzuk, megnézzük, mi a helyzet Sajóvelezden, nem vagyunk biztosak abban, hogy „száraz lábbal” jutunk oda Putnokról. A faluban sok helyütt még ott vannak a homokzsákok, víz pedig nem csak a mederben van.

Most 575 ezer forintjába került az önkormányzatnak a védekezés. -Pál Katalin

Pál Katalin polgármester elővesz egy piros iratpapucsot, a vis maior pályázathoz előkészített anyagokkal, köztük számos felvétel, amely rögzíti a védekezés állapotát, eseményeit.

A kétarcú falu

– Szerencsére ezúttal az ingatlanokban nem keletkeztek károk. Az itt élők, bár megszokták, hogy a víz olykor komoly veszélyforrás, áradáskor bizony félnek. A mi falunknak gyönyörű a fekvése, álomszép környezetben élünk, a településen végigkanyargó Sajónál, ha békés, romantikusabb nem is kell. Csakhogy a magaslatokról tavasszal megindul az olvadás, a Sajón az áradás, s nálunk a kettő összeér. Valahogy Sajóvelezd védelméről megfeledkeztek a gátrendszer kiépítésénél. A mi egyetlen lehetőségünk, hogy igyekszünk az esővizet elterelni – mondja a polgármester.

Megtudjuk: a mögöttük lévő árvízi, belvízi helyzet a középsúlyos kategóriába sorolható. 2500 darab homokzsákot helyeztek el, amihez közel 60 köbméter homokot használtak fel.

– Február 11-től el kellett rendelnem a harmadfokú védekezést. Nagy szerencse, hogy harminc közmunkásunk van, akikre építeni lehet, mellettük számíthatunk az önkéntesek csapatára, közöttük a polgárőrség tagjaira. Állandó ügyeletet tartottunk, folyamatosan követtük a vízmérce állását.

Kikarózva

Pál Katalin részletesen elmagyarázza, milyen közlekedési lehetőségeik vannak a velezdieknek. Megszokták már, hogy nem ritka a teljes útlezárás a víz miatt.

– Általában van egy átmeneti időszak, amikor a víz már elborítja az utat, de a KPM még nem zárja le. Erre felkészülve az út két oldalán cölöpöket verettem le, hogy segítsék a tájékozódást.

Légből kapott kenyér

Ezúttal megúszták a teljes útelzárást, nem úgy, mint 2010-ben, a nagy árvíz idején. Akkor még helikoptert is be kellett vetni, hogy ne maradjanak alapvető élelmiszerek nélkül a sajóvelezdiek.

Pál Katalintól tudjuk, a katasztrófavédelemtől kétszer is ellenőrizték a helyszínen a vis maior kérelem jogosultságát. Számlákkal igazolható: 575 ezer forintjába került az önkormányzatnak a védekezés, ennek a 70 százalékát remélhetik utólagos támogatásként.

– Nem óriás összeg, de egy ilyen kis, 811 lakosú település számára azért jelentős. És hozzáteszem: minthogy az itt élők között sok az idős ember, ha közfoglalkoztatottak nem lennének, azért sokkal nehezebb lenne a helyzetünk ilyenkor is – emelte ki a polgármester.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában