Helyi közélet

2016.03.09. 21:18

Miskolcon rendezik az idei zoopedagógiai konferenciát

Budapest/Miskolc - A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ad otthont a több mint két évtizedes múltra visszatekintő, az állatkerti nevelők munkájáról szóló tanácskozásnak, amelyet a Magyar Állatkertek Szövetségének közreműködésével rendeznek meg március 10. és 12. között.

Budapest/Miskolc - A Miskolci Állatkert és Kultúrpark ad otthont a több mint két évtizedes múltra visszatekintő, az állatkerti nevelők munkájáról szóló tanácskozásnak, amelyet a Magyar Állatkertek Szövetségének közreműködésével rendeznek meg március 10. és 12. között.

"A zoopedagógia, vagyis az állatkerti oktatás, nevelés célja, hogy a közvetlen és pozitív élményszerzés eszközeivel a gyerekekhez és a felnőttekhez egyaránt közel vigye az állatok és a természet szeretetét és védelmét, a fenntartható fejlődés gondolatát" - mondta el Krajnyák Zoltán zoopedagógus, a miskolci rendezvény házigazdája az MTI-nek.

Kifejtette: az idei találkozó három napján a magyarországi és a határon túli állatkertek oktatással, ismeretterjesztéssel és neveléssel foglalkozó munkatársai előadásaikban a terület sokszínűségét mutatják be, valamint beszélnek a saját intézményeikben megvalósított jó gyakorlatokról is. Mindezek mellett a találkozó az intézmények közötti együttműködési lehetőségek feltérképezésére is lehetőséget ad - fűzte hozzá.

A prezentációkban szó lesz egyebek mellett arról, hogy milyen módon segítheti egymást a gyűjteménytervezés és a zoopedagógia, miért fontos a jó "kifutódizájn", emellett a résztvevők értekeznek majd a közvetlen környezet természeti értékeinek megőrzési lehetőségeiről, fontosságáról is.

"Egy zoopedagógus nagyon sokrétű munkát végez, az állatkerti séták vezetésén túl, az állatokat bemutató információs táblák tartalmán és látványvilágának megtervezésén, megszerkesztésén keresztül, az állatkerti programok vagy a külső helyszínekre, például iskolákba szervezett rendhagyó természetismereti órák megszervezéséig és megtartásáig" - részletezte Krajnyák Zoltán.

A program szerint csütörtökön a miskolci állatkertben szervezett látogatói séta keretében mutatják be az állatkertet, illetve az elmúlt években megvalósult fejlesztéseket, másnap kerül sor a szakmai előadásokra, szombaton pedig kirándulást tesznek a szakemberek a kassai állatkertbe, amellyel a miskolci intézmény évek óta dolgozik együtt egyebek mellett az állatok tartásával és különböző oktatással kapcsolatos feladatokban.

A találkozóra Magyarország 14 állatkertjéből és környezeti neveléssel foglalkozó szervezetéből érkeznek képviselők. A háromnapos rendezvényen többek közt a budapesti és a jászberényi állatkert, a szegedi és a budakeszi vadaspark, valamint a marosvásárhelyi állatkert munkatársa tart előadást.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában