Helyi közélet

2016.03.13. 14:20

"Julika néni, én szeretlek téged!"

Miskolc - Kicsit nehezebb dologra vállalkoztak: a fogyatékos gyermekeket nevelők számára tartanak klubfoglalkozást.

Miskolc - Kicsit nehezebb dologra vállalkoztak: a fogyatékos gyermekeket nevelők számára tartanak klubfoglalkozást.

Nem először adunk hírt egy abszolút civil csoportosulásról, a Miskolci Otthon Segítünk Alapítványról, amelynek önkéntesei a miskolci kisgyermekes családok segítésére vállalkoztak. Kismamák és nagymamák egyaránt vannak közöttük, miként dolgozó nők és nyugdíjasok. Tartottak már főzőtanfolyamot, újabban meridián- és „Ötven pluszos” tornát, egy ideje az Avasi Közösségi Térben.

Azokat a szülőket szeretnénk megszólítani, akik sérült gyermeket nevelnek. -Oláhné Lajtos Julianna

Nehezített változat

– Most egy nehezebb dologra vállalkoztunk. Azokat a szülőket szeretnénk megszólítani, akik sérült gyermeket nevelnek. Klub formában szeretnénk egy kis kikapcsolódást, beszélgetést és új információt nyújtani a számukra, és ha szükséges, akkor baráti segítséget is – mondja az alapítvány elnöke, Oláhné Lajtos Julianna, aki egyébként a Miskolci Egyetem Szerszámgépészeti és Mechatronikai Intézetének mérnöktanára.

Úgy gondolom, minden lehetőséggel élni kell, ahol Péter jól érezheti magát.

Kiss Józsefné

Toborzó

– Kicsit nehezen indult a klub, mert a szülőkhöz talán nem jut el az információ, vagy csak nehéz kitörni a mindennapos robotból – tudjuk meg. – Most öt család jött el – mondja az egyik pénteki foglalkozáson. – Többen jelezték ugyan, szívesen vennének részt, de nem tudják megoldani az eljutást sérült gyermekükkel. Magunk között gyermeknek hívjuk a sérült fiatalokat, függetlenül az életkoruktól – jegyzi meg. – Pedig egyedül ezt a foglalkozást nem az Avason tartjuk, a könnyebb megközelíthetőség miatt kértünk helyet itt, a II. Rákóczi Ferenc könyvtárban.

A toborzásban segítette őket Kiss Józsefné nyugdíjas óvónő, korai fejlesztő, aki a Miskolci Paramuzsikusoknál is önkéntes segítőként tevékenykedik. Ott is kihirdette a lehetőséget.

Sorstársak között

– Péter fiunk Down-szindrómás, harminckét éves. Szívesen van közösségben, csak épp egyre kevesebbet beszél. Rendszeresen járunk a Szimbiózis foglalkoztatójába és a Paramuzsikusoknak is tagja, de úgy gondolom, minden lehetőséggel élni kell, ahol jól érezheti magát. Márpedig itt igen, amit az is mutat, hogy sosem szeretett rajzolni, itt pedig azt is szívesen teszi. Nem győzök csodálkozni rajta. Mi már idősek vagyunk, de visszük színházba, moziba is magunkkal. Ez a klub nekünk is jó, mert másutt nem tudunk úgy beszélgetni, feloldódni, mint saját sorstársainkkal – mondja Csépányi Kálmánné Márti, aki a kedvünkért hagyja csak abba a közös mozgást, labdázást.

„Negyven leszek”

Közben a többiek körülülik az asztalokat, s Julika utasítása szerint színes körlapokból gömböket ragasztanak, szülők és gyermekek együtt. Hozzánk legközelebb egy fiatal nő ül az édesanyjával. Tőle tudjuk, a lánya túlhordott volt, s oxigénhiányos lett. Most viszont nagyon élvezi a tevékenykedést, örül a segítséggel, de saját keze nyomán kialakult felakasztható gömbnek is, ám láthatóan mi is érdekeljük. Be is mutatkozik: – Nagy Dóra vagyok, negyven leszek augusztus harmadikán.

Megkérdi az én nevemet is, elismétli s megjegyzi:

– Szép neved van.

Aztán egyszer csak az elnök asszony felé fordul s hangosan kijelenti:

– Julika néni, én szeretlek téged!

Lehet csatlakozni!

A sajátos nevelési igényű gyermeküket nevelők számára tartott foglalkozásokon az érintettek ingyen vehetnek részt péntekenként 13.30 és 15.00 között a megyei könyvtár földszintjén.

Szívesen fogadnák azok jelentkezését, akik segítenének a távolabb lakók oda-vissza szállításában.

Jelentkezni lehet: Oláhné Lajtos Juliannánál, mobil: 06/30 905-8113.

Kéz a kézben segítenek

A Miskolci Otthon Segítünk Alapítvány „Kéz a kézben” szülősegítő klubja azoknak a szülőknek, családoknak segít, ahol a másságuk révén sokkal több odafigyelést, gondoskodást igénylő gyermekeket nevelnek. A klubban lehetőség van tapasztalatcserére, beszélgetésre, nevelési módszerek, ötletek megosztására. A szociális segítés hivatalos lehetőségei mellett azon egyesületekről, alapítványokról is tájékoztatást kaphatnak, akik segítséget adhatnak. Lehetőség van neves előadók meghívására, akiknek az előadásait a klubtagok igényeihez igazítják. A napi gondok megoldásához is kérhetnek segítséget a szakemberektől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában