Helyi közélet

2016.03.24. 15:09

A Mások miért nem lehetnek miskolciak?

Miskolc - Több mint három év után sikerült bejegyeztetni a Miskolci Mások Civil Társaságot a cégbíróságon.

Miskolc - Több mint három év után sikerült bejegyeztetni a Miskolci Mások Civil Társaságot a cégbíróságon.

Az alapítvány a budapesti hasonló szervezet támogatásával, illetve annak felkérésére jött létre. A meleg szervezet alapfeladata a HIV-prevenció, tanácsadás, közösségépítés, tájékoztató előadások, fórumok megszervezése. Az alakulás óta eltelt egy hónapban már tartottak is előadásokat, legutóbb például a coming outról, azaz az előbújásról. De a közeljövőben lesz szó a velük szembeni előítéletekről, a transzneműekről, illetve olyan témákról, amelyek leginkább érintik a meleg közösségeket. Molnár Krisztián elnök szerint az egyik legnehezebb feladat egy homoszexuális ember számára az előbújás, első előadásuk éppen ezért erről szólt.

Molnár Krisztián azt is elmondta, hogy igaz, hogy az alapítványuk Miskolci Másokként lett bejegyezve, de hiába kértek engedélyt a „miskolci” név használatra az önkormányzattól, nem kapták meg. Dr. Kriza Ákos aláírásával érkezett az elutasító nyilatkozat: nem járul hozzá, hogy a társaság használja a város nevét. Az elutasításban nem volt indoklás.

A polgármester dönt

Az Észak-Magyarország az önkormányzatnál érdeklődött, mi volt az ok, amiért nem engedélyezték a Molnár Krisztián által vezetett társaságnak a Miskolc név használatát, illetve ki döntött erről és mi alapján. Koczák Szilvia városházi szóvivő egy 1994-es keltezésű rendeletet küldött, mondván, ebben minden választ megtalálunk a kérdéseinkre. Azt persze nem találtuk meg, hogy a civil társaság miért nem lehetett miskolci, de azt igen, hogy az engedély megadása, elutasítása, feltételhez kötése, az ideiglenes vagy valamely alkalomhoz történő engedélyezése, felfüggesztése, illetve az érdemtelenség megállapítása és emiatt az engedély megvonása a polgármester mérlegelési jogkörébe tartozik.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában