Helyi közélet

2016.03.13. 21:18

A hatodik ciklus Olaszliszka élén

Olaszliszka - Négy év szünet után ismét Fekete Gyula irányítja a hegyaljai települést. Interjú Fekete Gyulával, Olaszliszka polgármesterével.

Olaszliszka - Négy év szünet után ismét Fekete Gyula irányítja a hegyaljai települést. Interjú Fekete Gyulával, Olaszliszka polgármesterével.

Hatodik alkalommal választották meg Olaszliszka polgármesterévé Fekete Gyulát, aki négy év szünet után tért vissza a település élére.

Régi vágyunk egy piactér kialakítása a településen.

Fekete Gyula

2010-ben öt ciklus után nem indult a választásokon.

Fekete Gyula: Úgy éreztem, nyugdíjas lettem, húsz év után egy kis biztonságra van szükségem. Négy évig én mindent csináltam, száz százalékos bevetéssel dolgoztam a görög katolikus templom megépítésén, amelynek a mai napig „főállású” harangozója vagyok. Bütyköltem otthon a kertet, állandóan tettem-vettem valamit, de már egy év után éreztem, hiányzik, nem találtam igazán a helyemet. A 2014-es önkormányzati választások előtt többen megkerestek, hogy szeretnék, ha megint elindulnék a polgármesteri tisztért. Sokáig nem kellett noszogatni és nem is bántam meg, hiszen mind a két körzetben egyértelmű győzelmet arattam. Azóta jól érzem magam. Azt csinálom, amit a leginkább szerettem korábban is, a feladat is hasonló sőt, egy kicsit könnyebb helyzetben is vagyunk, mert megítélésem szerint a jelenlegi önkormányzati támogatás korrektebb, mint régebben. Régen az iskola és az óvoda fenntartásához évente 60 millió forintot kellett hozzátenni. Jelenleg az óvoda a normatívából közel kijön, amennyit pótolni kell, azt meg tudjuk oldani. Most feladatra kapjuk a finanszírozást és meggyőződésem, ha valaki odafigyel, nem költekezik ész nélkül, az meg tud birkózni a feladattal.

Elkezdődött egy turisztikai fejlesztés az előző ciklus alatt. Ez folytatódik tovább?

Fekete Gyula: Természetesen, hiszen ez egy olyan kitörési pont, amely a turisták idevonzásával további munkahelyeket is teremthet. Ehhez azonban nem csupán arra kell figyelnünk, hogy az adott turisztikai fejlesztések látványosak, vonzóak legyenek, az egész települést ilyenné kell formálni, hogy az idelátogatóknak legyen kedvük itt is maradni egy darabig. Ehhez pedig van még tennivalónk bőven. Régi vágyunk egy piactér kialakítása a településen, és szeretnénk megoldani a belvízgondjainkat. A Bodrogon levonuló árvízhullámok azzal is járnak, hogy megemelkedik a belvíz szintje is, ezek elvezetéséhez átemelő szivattyúkat szeretnénk beszerezni. Útpályázatokon is szeretnénk indulni, hiszen az Erdőbénye felé vezető, a közútkezelőtől visszakapott útszakasz finoman szólva sincs túl jó állapotban. Szeretnénk a vegyes tüzelésű kazánjainkat is leváltani a közintézményekben, és jó lenne egy energetikai fejlesztést végrehajtani az óvodában is. A pályázatokon azonban az önerővel nem nagyon dobálózhatunk, nagyon oda kell figyelni arra, mely pályázatok adnak lehetőséget arra, hogy az önerőt is teljesen vagy legalább részben megpályázhassuk.

Kistelepüléseken a közfoglalkoztatáson kívül alig vannak munkahelyek és ez alól Olaszliszka sem kivétel.

Fekete Gyula: 2015-ben átlagban 170 közfoglalkoztatottunk volt. Ez idén sem változik jelentősen. Szerencsére munka van bőven. A mezőgazdasági közmunka keretében a helyi konyhát látjuk el alapanyaggal, így a közétkeztetetést ennek segítségével meg is tudjuk oldani. A térburkoló üzemünkben készülnek azok az elemek, amelyekkel az árkokat építjük be és továbbra is működik a kerítésdrótgyártó üzemünk is. A bioprogram keretében a vegyes tüzelésű kazánjainkat látjuk el biomasszával. Az elhagyott területeken a fákat, cserjéket folyamatosan vágjuk és irtjuk, az így keletkezett aprítékot tüzeljük el a fűtési szezonban. Folyamatosan zajlik a belterületi utak karbantartása, de figyelmet fordítunk a szőlőkhöz vezető mezőgazdasági utak takarítására, rendbetételére. A belvízprogram keretében az árkok, átereszek tisztítása zajlik.

Nem jó haragot tartani senkivel sem.

Fekete Gyula

27 hegyaljai település kapott a kormánytól 2,3 milliárd forintot elsősorban turisztikai célú fejlesztésekre.

Fekete Gyula: Mi Bodrogolaszihoz és Vámosújfaluhoz is csatlakozva egy zarándok pihenőhelyet alakítottunk ki, hiszen rajtunk keresztül is vezet a Szent Erzsébet zarándokút, így az ezen haladók nálunk is megpihenhetnek.

Nyugdíjasként nem érzi úgy, néha mégis jobb volna otthon pihenni?

Fekete Gyula: Nem. Kimondottan jól érzem magam, az önkormányzatnál dolgozók tudják a feladatukat és képesek is azokat ellátni. A testülettel is igyekszem mindig megtalálni a közös hangot, mert azt tartom, nem jó haragot tartani senkivel sem. Természetesen, ha nem volna ehhez egy stabil családi hátterem, akkor sokkal nehezebb lenne. A feleségem eddig is mellettem állt, most is támogat, ami nagy segítség. A gyerekeim már felnőttek, megtalálták a helyüket az életben, így annak örülök, ha velük és az unokáimmal együtt lehetünk, ennél többre már nincs szükségem.


Névjegy

Fekete Gyula az érettségit követően az államigazgatásban és a mezőgazdaságban dolgozott.

1990 és 2010 között Olaszliszka polgármestere. 2014-ben újra a település vezetőjévé választották.

3 gyereke és 6 unokája van.

2000-ben megkapta a köztársasági elnöktől az Arany Érdemkereszt kitüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában