Helyi közélet

2016.02.21. 17:22

Újabb lépést tettek a gimis diákélet felé

Miskolc - Szóbeli felvételiket tartottak a középiskolákba jelentkező kisdiákoknak.

Miskolc - Szóbeli felvételiket tartottak a középiskolákba jelentkező kisdiákoknak.Ha másként nem, a négy héttel ezelőtti központi írásbelin szerzett rutinnal, kicsit nyugodtabban érkeztek a jelenleg még általános iskolás - reménybeli gimnazista - diákok szombat reggel a Földes Ferenc Gimnáziumba a szóbeli felvételire. Legtöbben előre tájékozódtak, melyik tanterembe is kell menniük, így céltudatosan léptek be az iskola hatalmas kapuján. A tanácstalanabbak sem maradtak árván, az aulában hatalmas hirdetőtáblán tájékozódhattak a terembeosztásról. Innen volt látható az is, hogy tantermenként tíz-tizenegy gyermeket osztottak be.

A legjobb tudással

Nyolc órakor elcsendesedtek a termek, a folyosókról a földszinti aulába és a kifejezetten erre a célra berendezett szülői váróba tessékelik a kísérőket és elkezdődik a szóbeli. Kovácsné Szeppelfeld Erzsébet igazgatóhelyettes épp az egyik teremben tartott eligazítást a felvételiző diákoknak. Megnyugtató szavakkal bátorította őket, hogy a lehető legjobb, képességeiknek megfelelő teljesítményt nyújthassák. Megbeszélték, hogy az első részben kitöltendő teszthez milyen segédeszközöket lehet majd használni és néhány szempont is elhangzott a későbbi értékeléshez. A teszt után egy kis szünet, aztán pedig jöhet a szóbeli, amely - mivel tételeket kellett húzni, valamelyest már hasonlított egy igazi gimnáziumi, vagy egyetemi vizsgához.

Ügyelet után...

A két forduló közötti szünetben szúrtuk ki a folyosón egyedül üldögélő, kissé fáradtnak tűnő Fekszi Jánosnét, akitől azonnal megtudtuk fáradtsága okát is. Lévén egészségügyi dolgozó, éjszaka a gönci orvosi ügyeleten volt szolgálatban. Abaújkéren laknak és ahogy végzett, azonnal indultak lányával, Orsolyával Miskolcra, a felvételire. "Encsen jár általános iskolába Orsi és ő is valamiféle egészségügyi irányban szeretne majd továbbtanulni. Kézenfekvő volt, hogy biológia tagozatot válasszunk és az itt, a Földesben nagyon jó. Ezért vagyunk hát itt - foglalta össze. Megtudtuk tőle, hogy nem áll messze tőlük a nagyvárosi élet, hiszen maga is miskolci és csak a házasság miatt költözött korábban vidékre. Ha Orsit felveszik, akkor kollégiumban fog lakni. Ez sem csoda dolog a családban, hiszen egyik idősebb testvére Nyíregyházára jár művészeti középiskolába, másik pedig itt, Miskolcon, a Kós Károly Szakképző Iskolában tanul.

Mire mindezt megbeszéltük, előkerül Orsi is a szünetben, a teszt után. Feltettük neki az ilyenkor szokásos kérdést, hogy nehéz volt-e. Ő azt mondta, hogy kicsit igen. "Úgy készültem fel, hogy összeszedtem minden lehetséges tankönyvet és abból tanultam. Remélem jó lesz a szóbeli is és jöhetek ide, Miskolcra tanulni. Nagyon szeretném..."

Kora délutánra ismét elcsendesedtek a Földes Ferenc Gimnázium folyosói és kezdődhetett az izgalom és a várakozás időszaka, az értesítés jó, vagy rossz híreket tartalmaz majd...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában