Helyi közélet

2016.02.09. 07:26

Kutyahalált hozott a szürke Ford Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Magánterületen lőtt meg egy férfi két kutyát Barcika egyik kertvárosi részében.

Kazincbarcika - Magánterületen lőtt meg egy férfi két kutyát Barcika egyik kertvárosi részében.

Belterületen, éles lőszerrel lőttek ki több kutyát is az elmúlt hónapokban, napokban Kazincbarcikán. A zártkerti ingatlanokban élők szerint az egyik önkormányzati cég kóbor kutyák befogásával megbízott munkatársa volt a tettes, a rendőrség nyomoz az ügyben.

– 2014 októberében vásároltunk egy altatólövedékkel működő fegyvert, amely éles lövedék kilövésére nem alkalmas. Ennek használatára egy kolléga kapott kiképzést. A rendőrség az után nyomoz, aki éles töltényeket használt. Ki fog derülni, ki sütötte el az éles puskát. Aki az altatólövedékes fegyvert használta, az a város megbízásából teszi. Szerencsétlen eset, hogy ezt a két tényt összemosták, fel kell deríteni, mi történt – hangsúlyozta hétfői sajtótájékoztatóján Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere, hozzátéve, belső vizsgálat is indult.

Folti után Papóka következett

A Tardona felé lévő zártkertekben sokan élnek, s majdnem mindenki tart kutyát. Az utóbbi időben el-eltünedeztek az ebek a portáról. Csütörtökön figyeltek föl egy szürke terepjáróra, amely a környéket járta. Aznap meglőtték Tamasovics László foxiját, Foltit, akinek a nyakán ment át a golyó, fájdalmai vannak, nem tud lábra állni. Pénteken Papókát, a jagd terriert lőtték le közvetlenül gazdája kerítése előtt, az állat azonnal elpusztult. Az esetnél ott volt a szürke terepjáró, amelyből egy férfi szállt ki, kispuskával a kezében. Arról próbálta meggyőzni az éppen cefrét hordó két férfit, a kutya nemsokára felébred.



Papóka Puskás Ferenc kutyája volt, aki elmondta, a terepjárós akkor lőtte meg, amikor az kiszaladt a portáról. Ferenc a kocsi elé állt.

– A kiszálló férfi azt mondta, neki ki van adva, hogy az arborétumból minden kutyát ki kell lőni. Mondtuk neki, várja meg a rendőrséget, de azok félúton elakadtak, s visszamentek terepjáróért. Nem várta meg őket. De még simogatta is a kutyát, hogy felébred, mert altató volt. Nem az volt, kispuskalövedéket vettek ki belőle Edelényben – mondta a férfi.

Kalina Attila is ott volt az esetnél, ő már pénteken nyolc óra előtt is hallott egy lövést és egy kutya visítását. Azt gondolta, biztos megijedt egy petárdától. Amikor megtörtént a másik eset 10 órakor, akkor jött az előző helyről a hölgy, hogy ők ott voltak a házban, látták a szürke Fordot, hallották a lövést és a visítást, de mire felöltöztek, nem volt se kutya, semmi.

– Tízkor ismét megjelent az autó. A nejemmel szaladtunk föl az úton, láttuk a kocsit, elől ült egy ismeretlen sofőr, hátul pedig az, aki lőtt. Hallottuk a csattanást, jött Tamasovics Laci és Feri bácsi is, őt majdnem elütötték. Mondta, állj meg, lelőtted a kutyámat. A kiszálló férfinak egy matt fekete, távcsöves kispuska volt a kezében. Kértük az engedélyeit, nem adta, s nem várta meg a rendőri intézkedést sem. Felháborító, ami itt folyik – mondta Kalina Attila.



Feljelentést tettek

Kovács Gabriella civil állatvédő szerint sokan jelentették neki, hogy eltűnt a kutyájuk. Azokat nem tudták összefüggésbe hozni a terepjáróssal, a csütörtöki esetet már igen. A két kutya oltott, chipelt volt, ráadásul magánterületen lőtték ki őket. Az út ugyanis hozzátartozik a telekhez, meg kellett vásárolniuk a tulajdonosoknak. Találtak egy németjuhász keveréket, ugyanolyan sebbel, de nincs bizonyíték arra, ki tette. A gazdák feljelentést tettek a rendőrségen.

Ha embert veszélyeztet

Évente tíz-húsz kutyát gyűjtenek be altatással Kazincbarcikán. Szitka Péter polgármester elmondta ennek menetét. Eszerint akkor alkalmazhatják ezt a megoldást, ha a kutya emberek testi épségét veszélyezteti. Ekkor 20 méterről lehet biztonságosan meglőni az állatot, majd a cég telephelyére szállítják. Megnézik, beazonosítható-e, ha igen, értesítik a gazdáját, aki vagy elismeri kutyáját vagy nem. Előbbi esetben visszakerülhet hozzá, ha nem, akkor az eb állatmenhelyre kerül.


Kazincbarcika - Azt állítják egy kazincbarcikai kertvárosi rész lakói, valaki egy terepjáróból lövi ki sorozatban a kutyákat, derült ki az RTL Klub riportjából.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában