Helyi közélet

2016.02.12. 10:25

Február 17-től MVK-sztrájk

Miskolc - Többhetes várakozás után kihirdették a munkabeszüntetés időpontját a közlekedési szakszervezetek.

Miskolc - Többhetes várakozás után kihirdették a munkabeszüntetés időpontját a közlekedési szakszervezetek.

„Nem marad más megoldás, minthogy a vállalat a sztrájkügyet lezártnak tekintse” – ez állt az MVK Zrt. vezérigazgatójának, Singlár Zsoltnak hétfői közleményében. Ehhez képest az érdekvédelem egyáltalán nem tekinti lezártnak az ügyet, úgy döntöttek, megtartják a sztrájkot. Zelenka Lászlótól, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnökétől megtudtuk, február 17-re hirdették meg.

Az MVK vezérigazgatója hétfői közleményében azt is bejelentette, amennyiben a vállalat a 2016-ra vonatkozó terveit tejesíteni tudja, valamennyi dolgozó egyhavi bérnek megfelelő jutalomban részesül decemberben. Erre a bejelentésre reagálva Zelenka László kijelentette, ez nem béremelés, ez jutalom, amit ráadásul még a cég gazdasági eredményeitől is függővé tesznek.

„Nem mi vesztettük el szavahihetőségünket”

„Hiába tárgyaltunk a napokban a munkáltatóval, nem vezetett eredményre. Azt gondolom, nem mi vesztettük el szavahihetőségünket, hanem ők” – fogalmazott Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke, amikor a sztrájkról kérdeztük. A szakszervezetek ugyanis kihirdették a munkabeszüntetés időpontját: február 17-re. Kérdésünkre, hogy meddig tart majd, a válasz az volt: nem tudják, határozatlan időre jelentették be.

Mire számítsanak az utazók? – tudakoltuk. „Biztos, hogy okoz majd nekik kellemetlenséget, de a menetrendet a munkáltatónak két nappal a sztrájk előtt közzé kell tenni” – válaszolta.

„Az MVK Zrt. kézhez vette a szakszervezetek sztrájkra vonatkozó bejelentését” – reagált tegnap közleményben Singlár Zsolt. Szerinte a szakszervezetek továbbra sem adtak érdemi tájékoztatást a munkabeszüntetés részleteiről, pontos időpontjáról. Úgy véli, ezzel megsértették a jogszabályban előírt együttműködési kötelezettséget, és jogellenes módon akadályozzák a munkáltatót törvényi kötelezettségei teljesítésében.

A vezérigazgató arra is kitért, hogy bírósághoz fordulnak, kérve, hogy állapítsa meg a február 17-re meghirdetett munkabeszüntetés jogellenességét.

A sztrájk kapcsán az MSZP miskolci szervezete közleményt adott ki, amelyben azt írták: „…A városvezetés, a Miskolc Holding nem hajlandó az MVK-s dolgozóknak megadni azt a bérfejlesztést, amit korábban a Holding igazgatótanácsa megígért nekik”. A szocialisták szerint a sztrájk nem az MVK-s dolgozók műve, hanem a fideszes városvezetésé.

ÉM-NSZR


Miskolc - Elszakadt a cérna Miskolcon: sztrájkot hirdettek a közösségi közlekedésben dolgozók. A munkabeszüntetés február 17-étől határozatlan ideig tart – tudatta a Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. három reprezentatív szakszervezete.

Miskolc - Az MVK egy havi plusz bért ígér év végére, de a szakszervezetek szerint ez csak a szokásos mesedélután.

Miskolc - "Köztudomású, hogy miközben olyan nagy közlekedési vállalatok, mint a MÁV vagy BKV maximum fél százalékos „béremelést” ajánlottak fel, addig minálunk az elmúlt időszakban adott 3-5%-os béremelés és év végi jutalom éves szinten 115 millió forintot jelentett a dolgozóknak" - olvasható Singlár Zsolt, MVK Zrt. vezérigazgató közleményében.

Miskolc - Én is buszvezető vagyok! – kiáltotta az egyik felszólaló az MVK előtti tüntetésen szerdán.

Miskolc - „118 napja fenyegetőznek sztrájkkal az MVK szakszervezetek, ideje lenne, ha végre színt vallanának” - kezdi szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményét az MVK Zrt. vezetősége.

Miskolc - Sajnos lesz sztrájk, bár jobb lenne, ha nem lenne rá szükség – mondta Zelenka László, a Miskolci Autóbusz- és Villamosvezetők Érdekvédelmi Szervezetének elnöke.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában