Helyi közélet

2016.01.16. 10:14

Nincs gáz: van már gáz az új miskolci buszokhoz

Miskolc - Hamarosan megnyílik Miskolcon Észak-­Magyarország első CNG töltőállomása.

Miskolc - Hamarosan megnyílik Miskolcon Észak-­Magyarország első CNG töltőállomása.

Arra a bizonyos CNG töltőállomásra azért van szükség, hogy meg lehessen tölteni üzemanyaggal Miskolc új, 75 tagú, MAN típusú gázüzemű autóbuszflottáját, amely az elavult, régi járműveket hivatott részben felváltani.

Decemberben már valamennyi MAN autóbusz megérkezett, igaz, nem Miskolcra, az MVK telephelyére, hanem Tiszaújvárosba, ahol az MAN szervizbázisán végzik, végezték el a még szükséges átalakításokat.

Próbaüzem a kútnál

„Már bátran kijelenthető, hogy heteken belül megérkeznek az MVK Zrt. telephelyére az első CNG – azaz sűrítettföldgáz-üzemű – buszok” – mondta el érdeklődésünkre Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője. – „A járművek üzemeltetésének elengedhetetlen feltétele, hogy a tankolásuk helyben, Miskolcon megoldott legyen. A CNG töltőállomás az MVK Szondi György utcai telephelyén épült meg, hitelesítése, kalibrálása ezekben a napokban történt, történik meg. ”

A töltőállomás „levizsgázásához” hat darab CNG busz érkezett ideiglenesen az MVK telephelyére, de „tankolás” után, még a hivatalos átvétel előtt visszatértek Tiszaújvárosba, hogy az utolsó simításokat elvégezzék rajtuk.

Az MVK szakemberei úgy tervezik, hogy februárban érkeznek meg és állnak forgalomba a városban az első CNG-üzemű MAN típusú autóbuszok, addigra a kút is készen áll majd a járművek fogadására.

Civilek is tankolhatnak

A miskolci töltőállomás Magyarországon a hetedik, Észak-Magyarországon pedig az első, ahol a CNG járművek töltésére nyílik lehetőség. A miskolci CNG töltőállomást a nagyközönség várhatóan március 1-től veheti igénybe kártyás fizetéssel.


A sofőröket is oktatják

Mint ismert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt pályázat segítségével Miskolc 40 darab szóló és 35 darab csuklós CNG-üzemű autóbuszt vásárolt. A buszok megkapták a miskolci villamosok dizájnját, így egységes arculatú közösségi közlekedést szolgáló flottája lesz a városnak. Emellett beállítják az utastájékoztató rendszert, ami a buszok forgalomba állásának egyik alapkövetelménye. A forgalomba álláshoz az autóbusz-vezetők gyakorlati oktatására is szükség van, a sofőröknek az autóbuszok menet- és fizikai tulajdonságainak megismerése után egyelőre utasok nélkül kell vezetniük az új autóbuszokat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában