Helyi közélet

2016.01.28. 13:09

Miskolci Illés Emlékzenekar - Rajongóik köre az összes korosztályt felöleli

Miskolc - Mint oly sok alkalommal Miskolcon, ezúttal a Kocsonyafarsangon lép fel a Miskolci Illés Emlékzenekar, amelynek saját klubja is működik. A klubvezetőt Mező Istvánt kérdeztük, annak kapcsán, hogy fontos jubileum előtt áll az együttes.

Miskolc - Mint oly sok alkalommal Miskolcon, ezúttal a Kocsonyafarsangon lép fel a Miskolci Illés Emlékzenekar, amelynek saját klubja is működik. A klubvezetőt Mező Istvánt kérdeztük, annak kapcsán, hogy fontos jubileum előtt áll az együttes.

- Mikor alakult az zenekar és milyen apropóból? Kik voltak a tagjai?

Mező István: A Miskolci Illés Emlékzenekar éppen egy évtizeddel ezelőtt alakult, azzal a céllal, hogy a legendás együttes emlékét ápolja, s a dalait megismertesse a fiatalabb korosztállyal is. A zenekar alapító tagjai: Füvessy Norbert-gitár, Vizi Viktor-ének, Alföldi Gábor-basszusgitár, Dékány Gábor-billentyűsök, Tóth Zoltán-dob. Azóta csak egy változás történt, Alföldi Gábort Kovács Kálmán váltotta a basszusgitáros helyén.

- A saját klub ötlete honnan jött?

Mező István: A zenekar megalakulása után egy fél évvel találkoztunk az Ifjúsági Házban, s akkor határoztuk el, hogy létrehozunk egy Illés Klubot. Az elhatározást tett követte, és 2006 novemberében létrejött a Miskolci Illés Klub, aminek állandó házi zenekara a MIEZ. Így az ősszel a klub is a 10. születésnapját ünnepli.

- Milyen gyakoriak az összejövetelek és kik voltak a vendégek az évek során?

Mező István: Eddig közel száz klubnapot tartottunk, és olyan jeles vendégeink voltak, mint Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs, Bródy János, Szörényi Örs, Koncz Zsuzsa, Halász Judit, Varga Miklós, Homonyik Sándor, Frenreisz Károly, Szigeti Ferenc, Lerch István, Móricz Mihály, Malek Andrea, Kovács Kati, Várkonyi Mátyás, Gerendás Péter, Poór Péter, Kováts Kriszta, Kalapács József, és még sorolhatnám.

- A zenélésen kívül mi történik egy-egy klubesten?

Mező István: Ezek a vendégek általában beszélgetni jönnek, de szinte mindegyikük fellépett a MIEZ –el is néhány dal erejéig.

- Hol szoktak még koncertezni?

Mező István: Az együttes számtalan helyen koncertezett az országban, de már több alkalommal játszottak határainkon túl is, Erdélyben és a Felvidéken is.

- Melyek a legmaradandóbb élmények az elmúlt évekből?

Mező István: A legnagyobb megtiszteltetés akkor érte a zenekart, amikor Szörényi Levente hozzájárult a következő szlogen használatához: „Miskolci Illés Emlék Zenekar, Szörényi Levente ajánlásával” – azt hiszem, ettől nagyobb elismerés nem kell. Levente egyébként a zenekar megalakulása óta minden évben volt Miskolcon a klubban, és több alkalommal ő is meghívta a zenekart könyvbemutatójára, vagy hogy őt kísérjék.

- Az élőzenén kívül is elérhetőek a számok?

Mező István: A zenekar már készített két CD-t is, amin a legsikeresebb Illés dalokat adják elő.

- Milyen fontosabb fellépésekre, műsorokra emlékszik vissza?

Mező István: Minden évben nagy sikerrel játszanak a kocsonyafesztiválon, több ezer néző előtt. Tavaly nyáron ismét nagy megtiszteltetés érte őket. Kisvárdán, a Várszínházban is bemutatták Szente Vajk, „Tiéd a világ” c. darabját, mely a legsikeresebb Illés dalokra épül, s ennek kíséretére a MIEZ-t hívták meg. De bemutatkoztunk a Duna televízió műsorában is.

- Milyen nótákat játszanak az Illés-számokon kívül?

Mező István: Az együttes az Illés repertoárból nagyon sok dalt játszik, szerintem nincs az országban még egy olyan zenekar, aki ennyi Illés dalt tud játszani. A minap megszámoltam, s több mint 65 Illés dalt játszottak már, illetve tartanak műsoron. De gyakran felidéznek a Szörényi-Bródy életmű más darabjaiból is. Az „István, a király” rockoperából rendszeresen adnak elő részleteket, de hallhatunk a műsorukban Fonográf dalokat is. Füvessy Norbert gitáros-zenekarvezetőnek pedig van egy önálló Bródy műsora.

- Mire készül a zenekar, mi jön a farsangi fellépés után?

Mező István: A zenekar most lázasan készül a tíz éves jubileumi koncertjére, mely a Művészetek Házában lesz április 16-án, szombaton. És ki más is lehetne ezen a díszvendég, mint Szörényi Levente.

MIEZ

A MIEZ zenekar január 28-án (csütörtökön) 16.30-tól látható és hallható az Erzsébet téren, a Miskolc Autó Színpadon. A fesztiválon további ingyenes programok közül választhatunk csütörtök délutántól egészen vasárnap estig, a részletes program itt található >>>


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában