Helyi közélet

2016.01.30. 19:22

„Ebből meg lehet élni!”

Miskolc - Az épületgépészethez tartozó szakmákkal ismerkedtek tegnap a fiatalok. A cégeknek jó szakemberek kellenek, a fiataloknak pedig olyan szakma, amivel el tudnak helyezkedni, és biztosítja a megélhetésüket.

Miskolc - Az épületgépészethez tartozó szakmákkal ismerkedtek tegnap a fiatalok. A cégeknek jó szakemberek kellenek, a fiataloknak pedig olyan szakma, amivel el tudnak helyezkedni, és biztosítja a megélhetésüket.

E kettős cél vezérelte a PM-Energo Kft. ügyvezetőjét, Petercsák Mátét, aki Épület Gép-Ész-Napot szervezett pénteken cégénél, hogy az általános iskolák végzősei, valamint az érettségi előtt állók megkedveljék az épületgépészet körébe tartozó szakmákat, és lehetőség szerint azok közül válasszanak.

Ottjártunkkor a Kós Károly Szakközépiskola diákjai ismerkedtek a gyakorlati tudnivalókkal: a hegesztéssel, forrasztással, különböző fűtési, vízvezeték-rendszerekkel.

Két év alatt

A sok fiú között találunk egy lányt is, Vilmányi Lillát, aki elárulja, nagyon érdekli a gépészet, hiszen a középiskolában is ezt tanulja. Továbbtanulási tervei között elsősorban az egyetem szerepel, gépészmérnök szeretne lenni, úgy számolja, hogy a pontjai is meglesznek hozzá, de ha esetleg nem sikerül, az épületgépész-technikusi szakmát is szívesen választja, ami érettségi után 2 év alatt megszerezhető. Azt mondja, nem kell a szakmaválasztásán csodálkozni, ő ilyen fiús beállítottságú, sőt a húga is, aki gépi forgácsolónak tanul.

Lilla osztálytára, Kiss Pál Márk viszont nem szeretne mérnök lenni, mert mint mondja, nem tudja azt elképzelni, hogy egész nap a számítógép mellett üljön. Őt a gyakorlati munka érdekli inkább, a víz-, gáz- és fűtésszerelés. Öröm számára, amikor elvégez valamilyen munkát, és annak rögtön látja az eredményét.

Lilla szerint ezért nincs elég kétkezi szakember az iparban, mert mindenki azt reméli, hogy ha diplomát szerez, akkor több lesz a fizetése. Márk hozzáteszi: az épületgépészethez tartozó szakmákkal körülbelül 300 ezret lehet megkeresni havonta, tehát ebből is jól meg lehet élni.

 


„Lassan elfogynak a jó szakemberek”

Petercsák Máté, a cég ügyvezetője lapunknak elmondta: a nyílt nappal az a legfőbb céljuk, hogy biztosítsák a szakember-utánpótlást. A fiatalok ízelítőt kapnak a különböző szakmákból, és megtudhatják azt is, hogy a szükséges ismereteket a megye melyik középiskoláiban sajátíthatják el. Az a tapasztalata, hogy az általános iskolák végzősei még nem nagyon hallottak az épületgépészeti szakmákról, keveset tudnak ezekről. De probléma az is, hogy minden szülő azt szeretné, ha gyermeke egyetemet végezne, így a jó, kétkezi szakemberek elfogynak. Hangsúlyozta: ha most jelentkeznének nála, legalább 5–10 szakembert fel tudna venni. A tegnapi nyílt napra körülbelül 100 diák látogatott el. Az ügyvezető hozzátette: az ehhez hasonló üzemlátogatások szervezésében, lebonyolításában a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara segít a cégeknek, valamint anyagi támogatást is nyújt.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában