Helyi közélet

2016.01.02. 18:09

A börtönök világában talán ez a legnehezebb időszak

Miskolc - Volt, hogy a főszereplő szabadult, mert a bíróság szabadlábra helyezte, de visszajött az előadásra.

Miskolc - Volt, hogy a főszereplő szabadult, mert a bíróság szabadlábra helyezte, de visszajött az előadásra.

Átlagosan 360 fő a létszám – tudjuk meg. Az intézményben nincsenek „biztonságra veszélyt jelentő dolgok”, de természetesen nőhöz és alkoholhoz sem juthatnak a rabok. Joó László bv ezredessel, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnokával a fogvatartottak karácsonyi ünnepsége előtt beszélgettünk.

- A fogvatartottak számára miért különleges az ünnep?

Joó László: A karácsony mindenkinek karácsony, minden körülmények között, még akkor is, ha ilyen zárt intézményben vannak kényszer fogva tartás alatt. A karácsony üzenete, szépsége a börtönben is jelen van. Ezeknek az embereknek egy része elkövetett valamit és a büntetését tölti vagy folyamatban lévő eljárás alatt állnak, mert azt feltételezi a hatóság, hogy elkövettek valamit. Év közben is látogatják őket a hozzátartozók és ilyenkor is lehetőséget adunk azoknak, akik a leginkább kiérdemelték éves munkájuk által, hogy itt, ebben a környezetben is ünnepeljenek és elgondolkozzanak azon: érdemes-e a karácsony ünnepét a börtön falai között tölteni?

- Nehezen élik meg a karácsonyt a fogvatartottak?

Joó László: A börtönök világában talán ez a legnehezebb időszak, mert érzelemmel túlfűtött a hangulat a börtönben. Jobban elkeserednek az emberek és ezért mi, a magunk módján, különféle programokkal, rendezvényekkel, családi beszélővel picit elvonjuk a figyelmüket a helyzetükről.

- Szeretik a bent lévők a családi karácsonyt?

Joó László: Igen! Kis műsorral kedveskednek és a délelőtti főpróba idején átjöttem a termen. „Figyeljetek oda minden részletre!”– ilyeneket hallottam. Ennek híre van az intézményben, már szeptembertől várják. Volt olyan korábban, hogy a főszereplő szabadult, mert a bíróság szabadlábra helyezte, de visszajött és szerepelt az előadásban, nem hagyta cserben a többieket.

- A börtön önöket, az intézményben dolgozókat is megviseli?

Joó László: Bárki, aki emberekkel foglalkozik, az tudja, hogy az egyik legnehezebb tevékenység embereket irányítani, vezetni. Itt olyan fogva tartásban lévők vannak, akik kiszolgáltatottak az itt lévő személyzetnek, akik azért nagyjából tisztában vannak az elkövetett bűncselekményekkel. Nekik ettől el kell vonatkoztatni, hiszen ők nem bírálók, nem adhatnak hangot véleményüknek semmilyen formában. Az egyszerű ember azt hiheti, hogy abból áll a munka, hogy bezárjuk a zárka ajtaját és annyi. Nem, mert a napi problémákkal is foglalkozni kell. A személyzet ingerküszöbének magasabbnak kell lennie, mint az átlag embernek, ám ez pszichésen nagyon megterhelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában